fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 15:33:49
събота | 21.05.2022 | 15:33:50
26.8 C
София

Румен Радев: Правителството трябва да вземе тежко решение за самолетите F-16

По думите му желателно е България да придобие пълна ескадрила от 16 самолета, заедно с необходимата за експлоатацията им инфраструктура, но правителството трябва да вземе решение дали страната ни може да си го позволи

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Правителството трябва да вземе изключително тежко решение, заяви президентът Румен Радев във връзка с одобрението на САЩ за продажба на още осем изтребителя F-16 на България. Държавният глава коментира темата след днешната си среща с албанския си колега Илир Мета, който е на двудневна визита в България. 

„Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции и да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за въздушна отбрана на НАТО, където имаме ясни ангажименти. Да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена“, посочи Радев. 

По думите му желателно е България да придобие пълна ескадрила от 16 самолета, заедно с необходимата за експлоатацията им инфраструктура, но правителството трябва да вземе решение дали страната ни може да си го позволи и при какви условия трябва да стане това. 

„Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с F-16 веднага след 2025 г., той лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета“, каза още Румен Радев. 

„Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 г. Както твърдя отдавна, ще можем да носим бойно дежурство около 2030 г., ако сключим договор сега. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма“, допълни още държавният глава, цитиран от БТА. 

Той припомни и защо е наложил вето през 2019 г. на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета F-16 от САЩ. „Не заради самолета. Още веднъж казвам, че самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности. Наложих вето за начина, по който беше сключен този договор от българската страна. Тогава ясно казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези осем самолета, за да могат да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности, беше 3 млрд. лв. Българското правителството взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до 2,1 млрд. лв., приемливи за обществото. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лв. Те убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета, до пълна ескадрила от 16 самолета, ще бъде по-евтин. Сега видяхте ли? Отново е 3 млрд. лв. предложението и няма как да бъде иначе“, коментира Радев. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук