7.12.2022 | сряда | 15:51

Румен Радев: От вота днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и парламентът, и правителството утре

Публикувано:

Сподели поста:

Българските граждани да не оставят да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и някой друг да решава вместо тях, призова Румен Радев след като гласува на предсрочния вот за избор на 48-о Народно събрание

Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България. Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. Това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. Това заяви президентът Румен Радев след като гласува на изборите за народни представители, които се провеждат днес.

По думите на държавния глава от гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре. „Призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват. Да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят някой друг да решава вместо тях“, подчерта държавният глава и допълни, че изборите са право, но и отговорност на всеки от нас към бъдещето на България.

Запитан възможно ли е създаването на конфигурация на тези избори, която да гарантира работещ парламент, Румен Радев припомни, че още миналата година обществото ни стана свидетел на все по-трудното съставяне на правителства. В този процес, посочи той, се сблъскват две тези: „правителство на всяка цена, което може впоследствие, в средносрочен план да доведе до неустойчивост на самото правителство и отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии, което пък води към размиване на тяхната политическа физиономия и спадане на подкрепата вътре в тях“ и затова политическите партии следва да проявят разум.

Запитан от представител на медия в РСМ за възможността страната ни да увеличи през предстоящия зимен сезон износа на електроенергия за югозападната ни съседка, Румен Радев подчерта, че България е основен износител на електроенергия за региона и има възможност да увеличи експорта в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар, с българското законодателство, както и интересите на българските граждани и бизнес. Румен Радев припомни още, че на вчерашните си срещи с президента на РСМ Стево Пендаровски и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са били обсъдени възможностите ЕС да подкрепи при необходимост РСМ, така че да се избегне евентуална ликвидна криза.

Румен Радев подчерта също така, че политическите разговори в София са се провели в нормална атмосфера на взаимно уважение и е изключително важно е да се разбере вътре в РСМ, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти с България трябва да се случи възможно най-скоро и че същинските преговори за членство в ЕС ще започнат едва когато РСМ впише българите в своята конституция.

„Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с РСМ е неизбежен и очаквам държавниците в нашата съседна и приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейско бъдеще на РСМ, освободено от идеологемите на миналото“, заяви още президентът Румен Радев.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...