fbpx
More

  Радев поиска връщането на децата в училище да стане приоритет

  Президентът настоя за ефективен контрол по спазването на мерките


  Президентът Румен Радев призова властите да намерят начин учениците да се завърнат в клас максимално бързо, особено децата от 1 до 4 клас. Той настоя за това по време на срещата с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на Ковид-19.

  “Искам да поставя някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство да даде възможно най-бърз отговор и адекватно решение. На първо място децата и техните родители, които прекараха година и повече затворени, са най-ощетени от тези мерки. Затова очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от 1-ви до 4-ти клас, при гарантиране на здравето на децата и учителите”, апелира държавният глава.

  Той поиска да разбере какви са били причините учениците да преминат към онлайн обучение и как министърът на образованието вижда връщането им в клас.

  Радев беше категоричен, че мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, а ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт.


  Държавният глава настоя още обещаните безплатни тестове, за които сега хора плащат от 15 до 40 лв. за проба, да станат наистина безплатни.

  “Така един работник плаща до 80 лв. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове”, заяви той.

  По отношение на издаването на “зелен сертификат” при наличие на антитела, президентът призова правителството да проучи има ли такъв опит в другите държави, и ако има, възможно ли е той да се приложи и у нас.

  “Очаквам ясен отговор и указания към личните лекари и болниците, за ваксиниране или друго решения за хора със специфични заболявания”, каза още Радев.

  Той настоя също така да се оказва пълноценен и сериозен контрол по спазването на мерките.

  “Не на последно място остава открит въпросът за пълноценния контрол за спазването на мерките. Ако такъв не бъде приложен, мерките няма да имат ефект”, заяви Радев.

  Президентът подчерта, че не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета.