5.12.2022 | понеделник | 20:30

Радев поиска връщането на децата в училище да стане приоритет

Публикувано:

Сподели поста:


Президентът Румен Радев призова властите да намерят начин учениците да се завърнат в клас максимално бързо, особено децата от 1 до 4 клас. Той настоя за това по време на срещата с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на Ковид-19.

„Искам да поставя някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство да даде възможно най-бърз отговор и адекватно решение. На първо място децата и техните родители, които прекараха година и повече затворени, са най-ощетени от тези мерки. Затова очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от 1-ви до 4-ти клас, при гарантиране на здравето на децата и учителите“, апелира държавният глава.

Той поиска да разбере какви са били причините учениците да преминат към онлайн обучение и как министърът на образованието вижда връщането им в клас.

Радев беше категоричен, че мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, а ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт.


Държавният глава настоя още обещаните безплатни тестове, за които сега хора плащат от 15 до 40 лв. за проба, да станат наистина безплатни.

„Така един работник плаща до 80 лв. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове“, заяви той.

По отношение на издаването на „зелен сертификат“ при наличие на антитела, президентът призова правителството да проучи има ли такъв опит в другите държави, и ако има, възможно ли е той да се приложи и у нас.

„Очаквам ясен отговор и указания към личните лекари и болниците, за ваксиниране или друго решения за хора със специфични заболявания“, каза още Радев.

Той настоя също така да се оказва пълноценен и сериозен контрол по спазването на мерките.

„Не на последно място остава открит въпросът за пълноценния контрол за спазването на мерките. Ако такъв не бъде приложен, мерките няма да имат ефект“, заяви Радев.

Президентът подчерта, че не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...