fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:06:04
петък | 27.05.2022 | 09:06:04
15.8 C
София

Румен Радев: Няма да освободя шефа на НСО, опитите да се подчинят службите не е в интерес на държавността

За избора на управител на БНБ държавният глава коментира, че това е изцяло в правомощията на Народното събрание и очаква решението на парламента да допринесе за стабилността у нас

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Президентът Румен Радев ще остави без последствия предложението на Министерски съвет да освободи началникът на НСО Емил Тонев. Държавният глава изтъкна, че инициативата за подобни кадрови решения по закон принадлежи на президента, а не на правителството.

 Попитан: “Вашето решение, г-н президент, е че няма да отстраните ген. Тонев?”, Радев каза: “Да, няма да го отстраня”. 

“Така че те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Продължаването на опитите да се политизират и подчинят службите не е в интерес на държавността” , изтъкна Радев.

“И изобщо отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО и продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността”, настоя още Радев.

НСО не може да е над закона и трябва стриктно да го изпълнява като предоставя изисканите записи, стана ясно от думите на президента. Той обаче подчерта, че искането от страна на прокуратурата за предоставяне на записи за такъв продължителен период от време явно обслужва частен интерес, но не и справедливост.

Държавният глава каза още, че очаква от правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание относно Република Северна Македония и консенсуса, постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС, допълва БНТ. Той призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство.

Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта, предупреди още държавният глава. “Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство. Това не съответства на реалността, на конституцията на нашата съседка, това може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Република Северна Македония”, каза още Румен Радев.

Държавният глава коментира още, че поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване, ще трябва да отговорят на важни въпроси: ще стане ли по-безопасно извеждането на българските моряци от опасната зона, както и какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и дългосрочен план и каква ще бъде цената?

Румен Радев се обърна се към всички чуждестранни дипломатически представители в България с призив да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия, да не дават оценки и да не се месят във вътрешните работи на страната.

За избора на управител на БНБ държавният глава коментира, че това е изцяло в правомощията на Народното събрание и очаква решението на парламента да допринесе за стабилността у нас.

В сряда началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова обяви пред медиите в МС, че правителството е взело единодушно решение да отправи предложение до президента за освобождаване от длъжност на ген. Емил Тонев. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук