fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:59:21
петък | 27.05.2022 | 02:59:22
17.8 C
София

Румен Радев: Нито едно поколение българи не се отказа от мъчениците на свободата

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В Копривщица вчера започнаха официалните чествания по повод 146 години от Априлското въстание, предаде БНТ. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй, след което произнесе тържествено слово:

Копривщица знае, че високо вдигнатата глава струва скъпо. Но и че единствено с изправен гръб човек вижда ясно, върви достойно напред и може да напише кърваво писмо, което да отвори вратата към възкръсването на България. Окрилен от своя културен и духовен възход, градът дари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Тяхната дързост заби ръждивия български нож в сърцето на прогнилата Османска империя и показа на света, че българите отхвърлят робството и зората на българската свобода изгрява.

След Априлското възтание ни остават паметници, военни победи и костници. Това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата, но лудите глави, превърнали се в непреходното вдъхновение на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава диря, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх. Оттогава ни дели век и половина, няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали. Но примерът за нас поколенията остава, остава тук в сърцата на хората, на децата на Копривщица. Защото непреходният и неуморим съд на времето показва, че това са нашите светли апостоли, на които времето отреди величие и слава.

Нито едно поколение българи след това не се отрече от тези мъченици на свободата. Най-точна е преценката за тях на Захари Стоянов, който написва: „Тия и никой друг(и) умиха лицето на България и защитиха нашата опозорена слава; тия направиха да пригърми името българин по четиритех края на света…“

 Нека никога не забравяме тези силни и неподправени думи. Защото патриотизмът на априлци – саможертвен и просветен, е еталон за всяка епоха. Особено днес. Вечна памет на героите от април 1876-а година. Да живее България!

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук