5.12.2022 | понеделник | 03:59

Румен Радев не отиде на дебат с проф. Анастас Герджиков в Хасково

Публикувано:

Сподели поста:

Кандидатът за президент за втори мандат Румен Радев не се яви на дебат с проф. Герджиков в Хасково. Вчера Герджиков покани Радев, за да обсъдят визията си за бъдещето на България.

„Днес и двамата сме в града и се надявах г-н Радев да подходи отговорно към българските избиратели и най-после да приеме поканата ми за дебат. Смятам, че е негов дълг да се яви и така да покаже, че уважава правото на гражданите да направят своя информиран избор“,мотивира поканата си проф. Анастас Герджиков.

Той допълни, че дори и писмените покани на националните телевизии не са успели да убедят Румен Радев да участва в дебат.

След като изчака Румен Радев повече от половин час, проф. Анастас Герджиков продължи със срещите си с граждани в град Хасково. Те споделиха, че се насажда страх и омраза точно преди провеждането на изборите и пред кандидата за президент проф. Анастас Герджиков алармираха за опорочаване на правото на свободен избор.

„Изборите са на път да бъдат опорочени от назначеното от Радев служебно правителство. Г-н Радев участва в кампанията не със силата на аргументите, а с аргументите на силата. Вместо той да се яви на дебат, на който го поканих многократно, включително и за днес в Хасково, назначеният от него вътрешен министър изпраща полицаи из цяла България да всяват страх и да разпитват хората за кого ще гласуват“, коментира кандидатът.

Според него нито страхът, нито омразата ще помогнат да се намери верния път.

„За да спечели втори мандат, Радев е готов да жертва България. Остават броени дни до края на кампанията, призовавам го да покаже уважение към гражданите, които искат да видят как ще защити тезите си, да покаже и смелост, и да участва в пряк политически сблъсък, като се яви на дебат. Това ще бъде достойното поведение на човек, който през последните 5 години е президент на страната“, добави той. 

Според него, напоследък кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова много повече от Радев отправя послания и води цялата кампания.

„Имам чувството, че кандидатът за президент, подкрепен от БСП, не е Румен Радев, а Илияна Йотова. Вицепрезидентът има важни функции, но те не са свързани с това зад него да се крие президентът. Но все пак, ако господин Радев се страхува толкова много да се яви на дебат с мен, може да изпрати вместо него госпожа Йотова“, предложи проф. Герджиков.

снимка: NewsOne

Той коментира и сагата с 228-те несертифицирани машини.

„Това е риск за легитимността на изборния процес. Неясноти около казуса имат и ЦИК, и медии, и партии. Виждам, че след ГЕРБ съмнения и притеснения са изразили и БСП. Радев носи отговорност за назначеното от него служебно правителство, което организира изборите, и от тази гледна точка мълчанието му по този въпрос е необяснимо“, алармира кандидатът.

МВР и ЦИК знаят за 228-те машини, не били смесени с одобрените устройства | NewsONE

Той попита дали Радев споделя позицията на г-жа Йотова, че отговорите за машините са неубедителни, или стои зад всичко което се случва.

„Смятам, че в тази ситуация едно от възможните решения е контролно броене на разписките от машините, за да имаме гаранция, че резултатите ще бъдат коректни“, смята проф. Герджиков.

В същото изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров  заяви, че тези 228 машини са предназначени за нужди на „Смартматик“ и „Сиела Норма“ и нямат нищо общо с изборния процес в България.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
предимно облачно
3.5 ° C
4 °
2.8 °
95 %
4.1kmh
75 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
8 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...