fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:06:20
петък | 27.05.2022 | 18:06:20
28.8 C
София

Румен Радев: Натискът към България за съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС е огромен

Президентът посочи, че натискът е бил особено силен миналата година на проведените два европейски съвета, които бяха готови да разгледат въпросите по разширяването

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Президентът Румен Радев заяви, че натискът към България за съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС е огромен.

Натискът е огромен, за съжаление, и това е парадоксално – натиск към държавата членка в голямата си част, в по-малката част – към страната кандидат, натиск заради неразбирането на дълбочината на историческите проблеми, заяви държавният глава на Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“ в НДК, която се провежда под негов патронаж.

Президентът посочи, че натискът е бил особено силен миналата година на проведените два европейски съвета, които бяха готови да разгледат въпросите по разширяването, но това не се случи понеже българската позиция беше отстояна.

Румен Радев каза, че големият въпрос, който предстои пред българската политика и общество, е кога България ще даде съгласие за начало на преговорния процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да бъде след като се промени конституцията и се впишат македонските българи на равноправна основа с другите части от народи, припомни президентът.  Според него това трябва да стане преди началото на започване на преговорите, защото, по думите му, вече има много събития  и процеси, които ни доведоха до положение да загубим доверие. От почти пет години имаме Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но какво се случи до момента – нима нещо се промени в политически план, единствено нотата до ООН. Каква е гаранцията, че следващите пет години нещо ще се промени в положителна посока, посочи президентът. Какви са механизмите, с които ЕС ще гарантира не просто нашия национален интерес, ще гарантира своята устойчивост по този проблем – дали в процеса по стабилизиране и асоцииране, дали в преговорната рамка, с каква пътна карта, или ще ни се предложи да направим едностранни декларации, които нямат правнообвързваща сила, каза още Радев. Държавният глава заяви, че промяната на конституцията и вписването на една думичка „българи“ редом с другите части от народи означава, че РСМ приема европейската идея и Копенхагенските критерии. Радев коментира, че, ако парламентът на РСМ и управляващите нямат политическата воля да демонстрират съгласие с Копенхагенските критерии за членство в най-важната им част- човешките права и недескриминация, тогава за каква национална цел говорим в нашата съседка да се стреми към ЕС. Президентът добави, че вписването на македонските българи в конституцията ще бъде ясен знак и категорична заявка, че РСМ е готова, като консолидирана политика и консолидирано общество, да бъде член на ЕС. 

Президентът Радев заяви още, че той е „за“ да отворим вратата на преговорите, когато видим ясни гаранции за устойчив и необратим процес по защита на нашето културно-историческо наследство, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук