fbpx
More

  Румен Радев награди с висши отличия изтъкнати учени

  На специална церемония

  Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявените български учени проф. Цочо Бояджиев, проф. д-р Петко Салчев, акад. Иван Попчев, проф. Стоян Караиванов, акад. Никола Съботинов и проф. Милияна Каймакамова. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

  „За мен е чест в навечерието на светлия празник 24 май да връча висши държавни отличия на видни български учени и преподаватели, пионери на духа, на добрата кауза, на креативните идеи и на научните пробиви. Всеки от отличените днес е пример в своето поприще“, подчерта Радев по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

  В приветствието си президентът отбеляза, че изключителните научни постижение на отличените допринасят за постигане на високи цели в полза на цялото ни общество. „Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност“, добави още държавният глава.

  С орден „Стара планина” – първа степен държавният глава удостои  проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата.

  Проф. д-р Петко Салчев беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването у нас. 

  За особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката държавният глава отличи с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие  акад. Иван Попчев. 

  С орден „Св св. Кирил и Методий” – огърлие президентът награди още проф. Стоян Караиванов за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата. 

  С орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие Румен Радев удостои акад. Никола Съботинов за особено значимите му заслуги в областта на науката и проф. Милияна Каймакамова – за особено значимите й заслуги за развитието на историческата наука.