fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:30:46
неделя | 29.05.2022 | 01:30:46
16.8 C
София

Румен Радев към Кулеба: България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна

Днес украинският външен министър ще бъде изслушан в Комисията по външна политика в Народното събрание

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с украинската делегация, водена от Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна, който е на двудневно посещение у нас. Украйна е свързана с нашата страна с вековни връзки, искам да ви приветствам с това, че г-н Антон Кисе, депутат в Украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна, е част от вашата делегация, допълни държавният глава.

Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия, каза президентът Радев. България отвори своите врати, българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите – децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия, каза още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна. Болшинството президенти от Б-9 в първите дни на войната са изготвили декларация, с която се призовава за ускорена интеграция на Украйна в ЕС. България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва пълна подкрепа на Украйна, в рамките на възможното, подчерта Радев.

Вие сте не само лидер, обичан от своя народ, но и военен. Вие разбирате чудесно какво се случва сега в Украйна, заяви Дмитро Кулеба. Той отчете, че става въпрос за пълномащабна война, благодари, че позицията на България е принципна още от първите дни на войната. Благодари и за приема на украинските бежанци в страната ни.

Кулеба каза още, че трябва да се продължи със санкциите срещу Русия, за да спре агресията ѝ.Отчете и ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна, допълва БНТ.

Антон Кисе отбеляза, че няма разлика между 133-те народности в Украйна, те защитават своята родна земя. Коментира, че има нужда максимално да се помага на Украйна.

По-рано стана ясно, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е поставил въпроса за военна помощ на срещите си в София, съобщи самият той в интервю за Би Ти Ви. “Разбира се, повдигнах тези въпроси. Но сътрудничеството и подкрепата, която всяка държава може да даде на Украйна, не се ограничава само до военната помощ. Много оценяваме например как България приветства украинските бежанци. Оценяваме помощта на България и лично на премиера Петков в ЕС”, казва Кулеба.

Украйна се обръща към всяка страна в НАТО и ЕС със списък с необходимото, а всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните интереси, какво може да даде, казва външният министър на Украйна. “Този списък започва с изтребители и свършва с бронежилетки и различни видове защитно облекло за войниците. Накратко казано, този списък съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Оставям на българското правителство да реши какво може да ни предостави. Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес”, посочва той, информира “Сега”.

Днес украинският външен министър ще бъде изслушан и в Комисията по външна политика в Народното събрание.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук