-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 07:04:25
-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 07:04:25

Румен Радев към ЕК: България очаква реални резултати от преговорите със Скопие

Той проведе телефонен разговор с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Президентът Румен Радев заяви, че България има високи очаквания от диалога със Северна Македония, които да доведат до конкретни резултати. София и Скопие се опитват да решат натрупаните проблеми помежду си, след които България да вдигне ветото и РСМ да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. До този момент обаче разговорите не са постигнали голям напредък.

В разговор с еврокомисария по разширяване и съседство Оливер Вархеи, Радев е казал, че България очаква отговори.

“България е открита за диалог, поставила е ясни въпроси пред югозападната си съседка и очаква отговори, както и реални последващи действия от страна на Република Северна Македония”, е обяснил Радев пред европейския политик.

По думите на българския президент, отношенията между РСМ и България трябва да останат извън влиянието на чужда намеса. Като основен акцент в разговорите между двете страни, Радев е изтъкнал зачитането на правата на македонските граждани с българско самосъзнание, езика на омразата, зачитането на българската история и културно-историческото наследство на територията на югозападната ни съседка.

В интервю пред БНР, специалният пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски заяви, че индикациите, които дават Асен Василев и Кирил Петков от “Продължаваме промяната”, дават надежда за намиране на решение.

“Думите на Петков и Василев имат позитивно въздействие върху македонската общественост. Между нас е нарушено доверието и ни трябва силна вяра, че можем да постигнем решение”, каза Бучковски.

За Бучковски големият въпрос е колко време ще отнеме решаването на споровете между двете държави. На този етап обаче липсва ясна пътна карта за намирането на взаимен компромис.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук