30.11.2022 | сряда | 03:45

Румен Радев към ЕК: България очаква реални резултати от преговорите със Скопие

Публикувано:

Сподели поста:

Президентът Румен Радев заяви, че България има високи очаквания от диалога със Северна Македония, които да доведат до конкретни резултати. София и Скопие се опитват да решат натрупаните проблеми помежду си, след които България да вдигне ветото и РСМ да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. До този момент обаче разговорите не са постигнали голям напредък.

В разговор с еврокомисария по разширяване и съседство Оливер Вархеи, Радев е казал, че България очаква отговори.

„България е открита за диалог, поставила е ясни въпроси пред югозападната си съседка и очаква отговори, както и реални последващи действия от страна на Република Северна Македония“, е обяснил Радев пред европейския политик.

По думите на българския президент, отношенията между РСМ и България трябва да останат извън влиянието на чужда намеса. Като основен акцент в разговорите между двете страни, Радев е изтъкнал зачитането на правата на македонските граждани с българско самосъзнание, езика на омразата, зачитането на българската история и културно-историческото наследство на територията на югозападната ни съседка.

В интервю пред БНР, специалният пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски заяви, че индикациите, които дават Асен Василев и Кирил Петков от „Продължаваме промяната“, дават надежда за намиране на решение.

„Думите на Петков и Василев имат позитивно въздействие върху македонската общественост. Между нас е нарушено доверието и ни трябва силна вяра, че можем да постигнем решение“, каза Бучковски.

За Бучковски големият въпрос е колко време ще отнеме решаването на споровете между двете държави. На този етап обаче липсва ясна пътна карта за намирането на взаимен компромис.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
слаб ръмеж
3.2 ° C
4.5 °
2.8 °
94 %
0kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
4 °
сб
8 °
нд
7 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...