fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:22:50
петък | 27.05.2022 | 09:22:50
15.8 C
София

Румен Радев: Изборите са фундаментът на демокрацията

Според него е трябвало да се неутрализират редица провокации към изборния процес

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Изборите са фундаментът на демокрацията Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на удостоверенията на избраните президент и вицепрезидент.

“От начина на тяхното организиране и провеждане зависи легитимността на институциите и способността ни като общество да градим сами и отстояваме нашето бъдеще. През тази година се проведоха четири последователни избора. Нещо повече – за първи път в нашата история в една дата проведохме избори, и за парламент, и за президент ,и вицепрезидент. Това само по себе си беше истинско изпитание както за избирателите, така и за Централната избирателна комисия. За първи път се въведе всеобхватно машинно гласуване и в страната, и в чужбина”, каза той.

Снимка: NewsOne

Според него е трябвало да се неутрализират редица провокации към изборния процес.

“Днес можем да кажем, че тези предизвикателства бяха успешно преодолени”, заяви още президентът.

Снимка: NewsOne

Той благодари на Комисията за добре проведените избори и на българските граждани за доверието.

Снимка: NewsOne

 “Това е чест, но и огромна отговорност за пътя, по който върви България. Ще вложим всичките си усилия с г-жа Йотова, за да оправдаем това високо доверие. Ще продължим да отстояваме националните интереси, да работим за благоденствието на всички български граждани, да допринасяме за сътрудничеството и взаимодействието”, каза държавният глава.

Снимка: NewsOne

Той коментира наложения мораториум върху цените на тока, водата и парното.

„Цените са огромен проблем, не само у нас, а в целия ЕС. Трябва да се вземат мерки, за да се облекчи положението. Това трябва да става в рамките на закона. Нуждаем се от експертен анализ. Трябва да стане ясно има ли спекула на европейските енергийни борси, има ли прозрачност на търговията с емисиите”, заяви президентът.

Радев предупреди, че нещата трябва да бъдат направени така, че да не се стига до създаването на други проблеми след отпадането на мораториума.

Той заяви, че ще бъде критичен към новите управляващи, както е бил спрямо и предишните.

Снимка: NewsOne

Президентът обяви също така, че в първата половина на януари ще свика КСНС по темата за Република Северна Македония и позицията на България спрямо нейното еврочленство.

“Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се прави така, че да ускорим процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане и спазване на българския национален интерес”, каза Радев.

Той коментира и темата със съдебната власт. Според него промените в съдебната система трябва да бъдат извършени с отстояване на обществения интерес и създаване на условия корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, независимо кой е на власт.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук