fbpx
27 C
София
12 август 2022 | петък | 16:50

Румен Радев: Избори преди 15 септември не са целесъобразни

Държавният глава бе категоричен, че доклад на ДАНС за руските дипломати не е постъпвал в Президентството

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Държавният глава Румен Радев коментира актуалната политическа обстановка в страната от Мадрид, където е на среща на върха на лидерите на НАТО. Пред журналисти президентът говори за решението на правителството да експулсира 70 руски дипломати, за причините “Продължаваме промяната” и БСП да не се явят на консултации за съставяне на кабинет и за възможната дата за предсрочни избори. 

По повод изгонването на руснаците Радев категорично заяви, че не е получавал доклад от ДАНС и разясни цялата фактология около заседанието на Съвета по сигурност. 

“Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването на отговорността за собствените си действия. По отношение на фактите – в президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата. На Съвета по сигурност към Министерския съвет, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се повдига вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Въпреки това, при завръщане на представителя на президентската институция в Президентството и споделяне на хода на протичане на Съвета, от президентската институция е изпратено писмо към секретаря на Съвета с въпрос за взетите решения. Отговорът е “няма взети решения при гласуване” на този Съвет. Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен ред, далеко от установения институционален ред”, разкри президентът. 

“Заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка. Органът, който контролира правителството е българският парламент. Отговорността пада върху правителството, независимо, че то е в оставка”, подчерта Радев и обясни, какво е имал предвид със своето изказване, че експулсирането на руски дипломати ще има сериозни последствия. 

“Последствията могат да бъдат във всички посоки, не това е важното. Последствията могат да бъдат изключително сериози най-вече за дипломатическата ни мисия в Москва. Важно е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос”, заяви Радев.

Държавният глава съобщи, че преди да бъдат поканени партиите на консултации, е имало съгласувателна процедура по телефона, която е проведена предишния ден.  

“Винаги преди да се изпратят официални писма към парламентарно представените групи има съгласуване по телефона за удобното и за двете страни време. Такова съгласуване беше направено с всички поканени партии предишния ден – в неделя. След това съгласуване, съгласно изготвения график, писмата бяха изпратени понеделник сутринта. Какви са причините тези партии да не се явят на консултациите, не бих искал да спекулирам. Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени, защото аз вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство, не е изчерпан”, смята той. 

Според държавния глава избори преди 15 септември на са целесъобразни с оглед на избирателната активност. 

“Ако отидем изобщо на вариант избори, то те не са целесъобразни преди 15 септември. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност”, каза още президентът.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img