fbpx
More

  Румен Радев: Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти

  Президентът приветства всички сънародници за 24 май

  Президентът Румен Радев честити Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

  “На 24 май всички сме само българи. Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава”. Така започна празничната реч на държавния глава.  

  Той обърна внимание, че езикът  е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. “В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно”, допълни Радев.

  “Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на „неразумните юроди“, които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата”, каза още президентът.

  “Думите са наше достояние. Нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ”, завърши празничното си слово Радев.