27.01.2023 | петък | 07:47

Румен Радев: Енергийното сътрудничество между България и Турция е от ключово значение за диверсификацията на източниците за Европа (ВИДЕО)

Публикувано:

Сподели поста:

Държавният глава се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез

България и Турция споделят обща отговорност за постигане на диверсификация на енергийните доставки не само за двете ни държави, но и за региона и Европа. Подписаното днес споразумение за достъп на България до турската газопреносна система и терминали е стъпка напред към повишаване на енергийната сигурност и израз на добросъседство и доверие. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Посещението на министър Дьонмез в София е в продължение на договореното между българския държавен глава Румен Радев и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган последващо задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката. Двамата президенти се срещнаха на 9 декември м. г.

Румен Радев отбеляза, че само три седмици след посещението си в Истанбул благодарение на общата политическа воля с президента Ердоган се е стигнало до днешното подписване на споразумение за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания. Румен Радев изтъкна интензивната работа на енергийните министерства на двете държави за финализиране на документа. „Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за пръв път се дава възможност на чужда компания да получи достъп до газопреносната система и терминалите за втечнен газ на Турция“, заяви Румен Радев, като подчерта новите перспективи за сътрудничество, които документът предоставя.

На срещата беше откроено и значението на обединяването на усилията на България и Турция за внедряване на нови технологии, на възобновяеми източници на енергия, производство на зелена енергия и съвместния пренос на енергийни ресурси към Европа. Подобряване на свързаността на електропреносните системи на двете държави също беше тема на разговора.

Румен Радев отбеляза важността на проекта „Solidarity ring (STRING)“, който е по инициатива на България. Той обединява съвместните усилия за пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от алтернативни източници като Южния газов коридор, в т.ч. Азербайджан и Турция, и който може да се реализира с минимални средства. „Газопреносната система на Турция има ключова роля за реализацията на този проект, който е изключително важен за ЕС“, посочи президентът.

Министър Фатих Дьонмез заяви, че в днешните условия на глобални кризи е невъзможно страните да преодоляват трудностите самостоятелно. „Вярвам, че това сътрудничество между България и Турция ще бъде пример и за страните от региона“, допълни той.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...