fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:47

Румен Радев: Локдаун, ако свършат реанимационните легла

"Всичко зависи от отговорността на хората и институциите", уточни президентът

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Дали ще има локдаун, отговорността е комплексна – и на институциите, и на гражданите. Това каза президентът Румен Радев, който посети Центъра за спешна медицинска помощ в София, за да обсъди с ръководството и дежурните екипи условията на труд на медицинските специалисти.

Той коментира, че други държави вече са го направили и животът там вече тече нормално, а ние тепърва мислим дали да се затваряме напълно. Нужна е отговорност не само към собственото ни здраве, а и към това на близките ни, на хората с които общуваме, с които работим.

“Проблемът вече е в изчерпването на леглата в реанимациите и това е червена лампа за всички. „Делта +”, който идва при нас се разпространява изключително бързо и е много по-заразен”, заяви той.

Държавният глава благодари за усилията на спешните медици. Той коментира, че проблемът в координацията и обикалянето на една линейка от болница в болница не е по вина на медиците, а поради простата причина, че няма свободни легла в интензивните отделения.

Президентът коментира, че здравното министерство и държавните институции полагат усилия да не се стига до принудително карантиниране на възрастни и неваксинирани хора, което ще доведе до огромни щети за социалния и икономическия живот.

“Изходът от ситуацията е ваксинацията. За момента няма друга по-надеждна защита“, коментира той и добави, че правителството има ясен план и върви по него още от юли месец, а през септември е бил актуализиран.

По думите му ако се стигне до изчерпване на реанимационните легла, ще се стигне до локдаун.

Той се обърна и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и поиска от него да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи твърдения.

Попитан как приема отказа на Централната избирателна комисия да се срещне с него, Радев обясни, че президентската институция винаги се е отнасяла сериозно към изборния процес и припомни, че преди всеки избор винаги са провеждали среща с Комисията.

“Записано е в Конституцията, че правомощията на президент и вицепрезидент при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват“, посочи той и добави, че все още има проблем при гласуването на българите зад граница.

Радев коментира и сагата с кораба „Вера Су“, който вече е на варненското пристанище.

“Когато започна тази криза, аз казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой”, коментира той и благодари на хората, които с разкапана техника и липсваща нормативна база, са успели да изтеглят плавателния съд.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img