fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:14

Румен Радев: България трябва да избегне висока заболеваемост и починали хора

Президентът би свикал КСНС заради пандемичния пик, но поикска и ясни позиции на партиите по темата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Отдавна има ваксини, всеки ден се говори за ваксини от специалисти от най-различен спектър. Всеки ден се призовават хората, но това е състоянието към момента. Това каза президентът Румен Радев в края на срещата на върха в Брюксел.

Той коментира още, че България трябва да направи всичко възможно да избегне пик, който ще доведе до висока заболеваемост и починали хора. Според него България и Румъния дипломатично не са били сочени с пръст.

“За съжаление, в Източна Европа пандемията се разгаря отново. Изключително тревожно е ставащото в Румъния. Говорих с президента Клаус Йоханис – ситуацията е изключително тежка. Болниците са абсолютно претоварени. Там има взрив на пандемията”, посочи Радев и добави: “Призовавам за разбиране на това, което прави правителството. Да, то подлежи на критика в някои аспекти – за начина на въвеждане на някои мерки. Но не бива да допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълна изтощаемост нашите лекари”, подчерта президентът.

На въпрос дали ще свика консултативния съвет за национална сигурност заради пандемичния пик, Радев каза, че би го направил, но трябва да има ясни позиции на партиите.

“Някои от тях са заети да правят протести, други тайно подкрепят тези протести. Други просто не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става, и никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция. Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще загубят, ако излязат с позиция“, коментира държавният глава.  

Той каза, че няколко пъти е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел за Северна Македония.

“Тя е приела за своя кауза България да отвори вратата на Северна Македония към европейска интеграция още тази година. Решаващият съвет ще бъде през декември”, уточни Радев. 

Според него, ЕС категорично не се ангажира с финасова помощ за отделните страни във връзка със Зелената сделка в енергетиката. Изцяло отговорността се прехвърля в ръцете на държавите членки. 

“Зелената сделка е красива и необходима, но да не забравяме, че това е 38% от енергийния микс на ЕС. 26% идват от ядрена енергетика, 16% идват от газ, 13% – от въглища. Докато не намерим решение как да съхраняваме зелената енергия, не можем да задраскаме базовите мощности. Затова се приема настояването на тези 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и енергията от природен газ да бъдат признати като зелени. Очакваме през ноември това да стане факт”, коментира Румен Радев. 

Той каза още, че България и още няколко държави са поставили въпроса за изработването на оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, в случай че рязко нарасне мигрантският натиск. 

В Брюксел европейските лидери обсъждаха и въпроса за миграцията. България е поискала да има оперативни планове в случай на миграционен натиск по външните ни граници.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img