fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:49

Румен Радев: България ще направи всичко възможно да запази въглищните си централи до 2040 година

Президентът обеща енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но и да се развива като "енергийното сърце на България"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Президентът Румен Радев заяви, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи. Това отговори държавният глава на въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затварянето им, след като поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

„Трябва зелена сделка, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена“, заяви той.

Държавният глава коментира, че на Съвета на ЕС през май месец, в който участва заедно с държави като Полша, Гърция, Унгария, са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която е трябвало да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

„Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени“, каза Радев.

Според него това са дългосрочни процеси, по които дълги години не е било взето никакво решение и увери, че ще направи така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България, увери той. Президентът добави, че при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

Предверието към вратата за интеграция на Република Северна Македония в ЕС е зачитането на правата на българите, недискриминацията и възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политическия, обществения и икономическия живот на тази страна, подчерта държавният глава в отговор на въпрос по повод информация за разрушени български военни гробища в Република Северна Македония.  

Президентът посочи, че Министерството на външните работи и Министерството на отбраната изясняват случая и ще има реакция.

„Няма да оставим повече нито един такъв случай. Това е системен процес на дебългаризация, „възродителен процес“ на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РСМ“, заяви държавният глава.  

Той припомни позицията си по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани преди седмица, че защитата на правата на българите в РСМ трябва да бъдат признати в Конституцията на страната и това да бъде тържествено провъзгласено от президента, от Министерския съвет и от парламента на РСМ.  

Помолен да сподели очакванията си за предизборната кампания, президентът посочи, че очаква коректна кампания, в която да водят идеите, а не компроматите, за да може всеки кандидат да разгърне своята визия, своите позиции и своите способности. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img