fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:29

Румен Радев: Автомобилният сектор е най-бързо развиващият се отрасъл в България

Той откри конференцията „Automotive and Mobility Forum - Southern and Eastern Europe 2022“

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Инвестициите в човешкия капитал са най-важното условие за устойчивото развитие на индустрията. Именно добрите специалисти усъвършенстват процесите на производство, предлагат и внедряват иновативни идеи. Натрупаният опит и експертиза в автомобилния сектор в България са съществен фактор за неговото развитие в бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев, който откри в София международна конференция „Automotive and Mobility Forum – Southern and Eastern Europe 2022“.

Конференцията, посветена на автомобилната индустрия, събира в София представители на сектора от Южна и Източна Европа. Бъдещето на автономните автомобили, дигитализация на производствените процеси и автомобилният софтуер са сред основните теми на форума. Радев приветства представителите на българската автомобилна индустрия, техните партньори и инвеститорите и ги поздрави за усилията, високите резултати и приноса към развитието на българската икономика и общество.

Качеството, с което се отличава производството в България, е причината у нас да инвестират представители на водещи автомобилни компании от цял свят, изтъкна държавният глава. Автомобилният сектор е най-бързо развиващият се отрасъл в България и заема 10-12% от БВП на страната, като се очаква след 5 години да достигне около 20% от БВП на България. Автомобилният сектор създава 70 хил. работни места в страната, като в 9 от 10 автомобила, произведени в Европа, има вградени компоненти, произведени в България, а 80% от сензорите на автомобилите, продавани в Европа, се произвеждат от базирани в България мощности.

В изказването си на форума президентът припомни, че докато в Европа по време на пандемията се затваряха много производства и работни места, автомобилният сектор в България не само съхрани потенциала си, но и не загуби нито едно предприятие и нито един служител. Като основни проблеми, които среща автомобилната индустрия у нас, държавният глава открои законодателството, високото ниво на бюрокрация и нуждата от усъвършенстване на съпътстващата производството инфраструктура. Румен Радев открои и предприетите от институциите действия за насърчаване на  инвеститорите, които носят добавена стойност за българската икономика и за развитието на индустриалните зони в България.

Президентът се обърна към представителите на чуждестранния бизнес и ги насърчи да се възползват от стратегическото положение на страната ни, стабилните макроикономически показатели и висококвалифицирания човешки капитал, който е от ключово значение за постигането на успех. „България със 7 млн. население се конкурира успешно и заема призови места заедно с водещи сили като САЩ, Русия, Китай във всички международни олимпиади по математика, информатика, лингвистика, химия, във всички природоматематически науки. Това е показател за устойчивост на инвестициите в България в бъдеще“, подчерта още в изказването си на форума Румен Радев.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here