„В близките дни и седмици имат да се решават важни предизвикателства от компетенцията на правителството и парламента. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант. Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Въпросът не е в служебния кабинет. Въпрос е партиите да проявят отговорност и дебатът и самият вот да бъдат насочени към решаване на интересите на хората.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти по време на инициативата „Три морета“ в Рига.

„Инвестиционният фонд на инициативата “Три морета” направи своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище “Бургас”. Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион. Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция,“ заяви президентът, предаде БНТ.

Президентът Румен Радев пристигна днес на посещение в Латвия по покана на латвийския държавен глава Егилс Левитс, който е домакин на двудневната среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество “Три морета”. Радев и президентите на страните участнички обсъждат влошената среда на сигурност заради войната в Украйна и привличането на Киев и страните от Западните Балкани към проектите на “Три морета”.

Припомняме, че инициативата включва 12 държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море и цели да насърчи транспортната, дигиталната и енергийната свързаност между държавите. Стратегически партньори са Европейската комисия, Съединените щати и Германия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here