fbpx
More

  Румен Радев: 24 май отново ни събира край храмовете на българския дух

  Той участва в празничното шествие в Пловдив

  Президентът отбеляза 24 май в Пловдив. Румен Радев участва в традиционно шествие в града под тепетата.

  “Нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете”. Това заяви държавният глава в приветствието си пред жителите на града.

  Радев изтъкна, че Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отново ни събира край храмовете на българския дух.

  Президентът открои и важната роля на Пловдив в решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Той посочи, че градът доказва ролята си и днес на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост.  „Именно тук още през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината. Тук на здрава пловдивска почва покълна почитта към светите братя, за да разнесе пламъкът на родолюбието и просветата из цялата българска земя.“, заяви Радев в словото си.