7.12.2022 | сряда | 14:46

Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи по газовото трасе „Комотини-Стара Загора“ са изпълнени стриктно

Публикувано:

Сподели поста:

Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи по газовото трасе „Комотини-Стара Загора“ са изпълнени стриктно по зададения проект при въвеждането в експлоатация. Пред медиите Петков посочи серия от пропуски по техническата част на газовото трасе, които са в противоречие на издадения и дълго чакан акт 16, като, например, това, че тръбата трябва да има два оптични кабела, като само единият е изпълнен по проект, а другият положен кабел е временен.

Сред неяснотите е и въпросът извършени ли са всички 72-часови проби – според информацията, публикувана в пресата, ръководството на ICGB, потвърждава еднопосочно направените изпитания (Комотини-Стара Загора), но интерконекторът е реверсивен и за да бъде въведен в търговска експлоатация, съгласно нормативната база на Р. България, трябва да се направят 72 часови проби и в другата посока от Стара Загора до Комотини.

Румен Петков каза също, че въпросното трасе не е свързано с гръцката газопреносна мрежа така, както бе договорено с азерската страна от президента Първанов през 2009 година. Това поставя под въпрос неговата ефективност. Неясен остава и въпросът дали фирмите (гръцката ДЕПА, американската ЛИНДЪН ЕНЕРДЖИ, италианската ЕДИСОН и азерската СОКЪР), заявили количества (от порядъка на 1.5 млрд. куб. м.) са заплатили гаранционна такса и ако не – потърсена ли е отговорност от компанията, за която има съмнение, че не е заплатила и от страна на прокуратурата – потърсена ли е отговорност от ICGB.

Въпрос е и дали заявените от 1 януари количества от четирите компании, посочени горе, текат и ако не 3- удържани ли са средства от компаниите от ICGB. Според Петков, текат единствено количествата, заявени от „Булгаргаз“. В този смисъл остава неясна и оценката на ICGB – икономически изгоден ли е проектът.

Пред медиите Румен Петков съобщи за въпрос по ЗДОИ, отправен от АБВ към КЕВР –

Kак и по какъв начин „Булгаргаз“ ЕАД е гарантирало реализацията и маршрутите на доставка на количествата ВПГ и по договора с Азербайджан, с оглед гарантиране на националния и търговски интерес. Предвид фактическата обстановка и пазарните ценови равнища в Гърция, включително изключително ниската цена за положителен дисбаланс, липсата на конкретни действия и мероприятия от страна на „Булгаргаз“ ЕАД би довела до загуби от порядъка на над 10 милиона лева само за един ден от горепосочения период при ограничен входен капацитет на Кулата/ Сидирокастро, се посочва в писмото.

В контекста на газовата сигурност за България, Петков посочи, че газовото хранилище в Чирен към момента е запълнено малко над 70%, а октомври е последният месец, през който може да се извършва нагнетяване. Това означава, че хранилището ще се запълни на не повече от 80%. Вината за това трябва да се търси в правителството на Кирил Петков, предишното ръководство на „Булгаргаз“ и ресорното министерство.

Председателят на АБВ съобщи и за директен отказ от отговор от страна на ICGB за това наложени ли са санкции (24 млн. евро)и предприети ли са мерки в тази посока за забавянето на газопровода „Комотини-Стара Загора“.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...

Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха...

Иван Ченчев: Правителството на Радев започна орязване на социални придобивки

Президентът изтегли специалните сили от границата “Ние от БСП казваме, че е цинично онова, което се случи по отношение...