26.01.2023 | четвъртък | 23:58

Румен Овчаров: Президентът не е страничен наблюдател, а реален участник в съставянето на правителство

Публикувано:

Сподели поста:

На някой в Президенството не му ли дойде на ум да провери докога са лицензите на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“?

„ГЕРБ изключително лековерно и доста самоуверено повярваха, че изборът на Вежди Рашидов за председател ги е върнало на политическата сцена и те могат да се върнат във властта направо през парадния ход на бял кон. Затова подходиха с лек макиаж, изваждайки напред проф. Габровски“. Това коментира членът на Националния съвет на БСП Румен Овчаров в предаването „Опорни хора“ на Bulgaria ON AIR. Той добави, че без реални отстъпки и стъпки към промяна на определени системи в България, ГЕРБ няма как да се върнат във властта.

Според него „Продължаваме промяната“ също са сбъркали концепцията, тъй като, по неговите думи, програмни декларации прави правителство, което има зад гърба си мнозинство или министър-председател.

Социалистът посочи, че в настоящата ситуация трябва да се промени концепцията за съставяне на работещ кабинет. Според него е необходимо да се определят конкретни ангажименти, ключови приоритети и конкретни срокове за работа. Сред темите, по които трябва да има разбирателство, са Планът за възстановяване и устойчивост, бюджетът, промяна в съдебната система, смята Овчаров.

„Тук ролята на ГЕРБ е много важна, защото, ако те се съгласят, ще стане ясно дали ПП и ДБ наистина искат промяна в съдебната система“, коментира той и допълни, че проблемът в съдебната система е създаден от тандема Цацаров-Борисов.

Той посочи, че президентът не е страничен наблюдател, а реален участник в събитието по съставяне на кабинет. „Освен всичко друго, той е медиатор, той трябва да помага на партиите да се разберат, а не да създава конфликти, които пречат на разбирането. Трябва да си избере коя роля ще играе. Усещането му, че е велик и непоклатим, ще му изиграе много лоша шега“, коментира Овчаров.

Според Румен Овчаров задължително трябва да се отвори Планът за възстановяване и устойчивост и да се преработи частта за затваряне на въглищните централи. „Това е пълна глупост и недоразумение. Няма да ставам съдник кой е взел решението, но това е поредното престъпление по пътя. Трябва поне да се опитаме да предоговорим тази част от плана с ЕС. Политици мият гузната си съвест и некадърност с енергетиката на България“, каза социалистът.

„Спряхме първи до четвърти блок, ако те работеха, досега щяхме да сме произвели около 40 млрд. лева от тях. Получихме ли 40 млрд. лева за тези години от ЕС? Трябва да започнем да си правим сметката“, каза още той.

Овчаров смята, че хората, които управляват, уж защитавайки интересите си, на практика правят глупости, с които тотално елиминират интересите на България. „Ето, сега подписахме договори за доставка на свежо ядрено гориво. Служебно правителство с мандат от няколко месеца поема ангажимент за 10-годишни доставки. На някой от т.нар. експерти в министерството, в АЕЦ „Козлодуй“, в Президентството не му ли дойде на ум да провери докога са лицензите на 5-и 6-и блок? Те имат лиценз до 2027 и 2029 г., той не може да бъде продължен без становище“, коментира Румен Овчаров.

“Един милиард платихме вече повече за природен газ, сега се поставяме в положение, че след 5 години можем да нямаме атомна централа”, обясни социалистът.

„В момента един руснак е зам.-управител на АЕЦ, един поляк е директор по безопасността на АЕЦ. България управлява 50 години атомна енергетика, няма ли българи, които да управляват? Как ги избрахме тези двамата? Защото са послушни на някого? Докога?“, попита Румен Овчаров.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...