fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 06:08

Румен Николов: Продължава източването на гориво от кораба „Вера Су“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Тази сутрин започна източването на допълнителното гориво от борда на „Вера Су“.  Това се прави с цел предотвратяване на замърсяането.  Това каза на брифинг директорът на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ във Варна Румен Николов.

„Следобяд ще се организира подводно заснемане на състоянието на кораба“, обяви той, но уточни, че това ще се случи само ако климатичните условия го позволят.

Николов увери, че в случая няма сериозно нахлуване на вода в кораба и е установено, че количеството й не се увеличава.

„Не е изключено дънната част на кораба да е овлажнена. Затова са предприети мерки за осигуряване на  етапно разтоварване на кораба“, заяви той и поясни, че се разработва и още една технология, която да позволи изсмукване на товара и прехвърянето му на самоходни баржи.

Николов съобщи още, че получават съдействие от екипажа.

„Източена е водата от един от баластните танкове, изтоена е водата. В момента корабът е в хоризонтално положение, стабилизиран, няма проблеми с екипажа. Нямат проблеми с храна, нямат заболели“, увери той.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев коментира, че към момента корабът не потъва, а навлиза вода в него. Според него дори и да потъне, това не е най-важното, тъй като той е на 33 години.


“Важното е товарът да бъде изваден безопасно от там”, коментира той.

Корабът „Вера Су“ продължава да потъва | NewsONE

Алексиев подчерта, че ако всичко се прави както трябва, няма опасност от екокатастрофа.

По-рано от екоминистерството обявиха, че през един час се взимат водни проби в района на авариралия кораб “Вера Су”, включително и през изминалата нощ. До момента данните показват, че стойностите на амониевия азот показват стабилна тенденция на задържане до обичайните стойности за крайбрежните води в района.

Христо Алексиев: Корабът „Вера Су“ потъва | NewsONE

От там обясняват, че се взимат полеви проби за установяване на показатели като PH активна реакция, температура, разтворен кислород, наситеност на кислорода, данните от които също показват, че тенденцията е стабилна – към днешна дата е такава, каквато е била към 25 септември, преди неуспешната операция по прехвърляне на товара.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img