fbpx
More

  Румъния отговори на скъпия ток и газ с таван на цените

  Мярката влиза в сила в северната ни съседка от 1 ноември

  Румънският парламент прие законопроект, който предвижда фиксиране на цените на електроенергията и природния газ и компенсация за високите сметки. Мерките ще бъдат в сила след обнародването им от президента на северната ни съседка Клаус Йоханис, предаде БТА, цитирана от offnews.bg.

  Законът ще влезе в сила от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Така цените на електроенергията ще бъдат ограничени до максимум 1 лея на киловатчас, а на природния газ – до 0,37 леи на киловатчас. Фактурите също ще бъдат компенсирани.

  По предварителна оценка на румънското правителство, около 6 милиона домакинства ще се възползват от кризисните мерки. Помощта към тях ще бъде отразена директно във фактурите и няма да се налага да правят каквото и да е.

  Министърът на енергетиката Вирджил Попеску съобщи, че румънците, които потребяват до 350 киловатчаса електроенергия и газ до 200 кубически метра на месечна база, ще плащат фактури, сравними с тези от миналата година.

  Virgil Popescu (@vpopescu68) | Twitter
  Вирджил Попеску

  Законът предвижда и компенсации за икономическите оператори. В нормативния акт е помислено и за най-уязвимите групи от румънското общество. Тези, които не могат да платят потребяваната електроенергия ще получат възможност да отложат плащането на фактурите за период между 1 и 6 месеца, без да бъдат начислявани допълнителни разходи.