28.11.2022 | понеделник | 04:49

Румъния отговори на скъпия ток и газ с таван на цените

Публикувано:

Сподели поста:

Румънският парламент прие законопроект, който предвижда фиксиране на цените на електроенергията и природния газ и компенсация за високите сметки. Мерките ще бъдат в сила след обнародването им от президента на северната ни съседка Клаус Йоханис, предаде БТА, цитирана от offnews.bg.

Законът ще влезе в сила от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Така цените на електроенергията ще бъдат ограничени до максимум 1 лея на киловатчас, а на природния газ – до 0,37 леи на киловатчас. Фактурите също ще бъдат компенсирани.

По предварителна оценка на румънското правителство, около 6 милиона домакинства ще се възползват от кризисните мерки. Помощта към тях ще бъде отразена директно във фактурите и няма да се налага да правят каквото и да е.

Министърът на енергетиката Вирджил Попеску съобщи, че румънците, които потребяват до 350 киловатчаса електроенергия и газ до 200 кубически метра на месечна база, ще плащат фактури, сравними с тези от миналата година.

Virgil Popescu (@vpopescu68) | Twitter
Вирджил Попеску

Законът предвижда и компенсации за икономическите оператори. В нормативния акт е помислено и за най-уязвимите групи от румънското общество. Тези, които не могат да платят потребяваната електроенергия ще получат възможност да отложат плащането на фактурите за период между 1 и 6 месеца, без да бъдат начислявани допълнителни разходи.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...