fbpx
More

  Румъния не изпълнява критериите за еврозоната и е единствената от седемте кандидатки с голям дефицит

  Това пише днес в. "Адевърул", позовавайки се на публикувания вчера Доклад за конвергенция на Европейската комисия

  Румъния не изпълнява четири от критериите, необходими за приемане на еврото, а освен това е единствената от седемте оценявани страни, която е обект на процедура за прекомерен дефицит, пише днес в. “Адевърул”, позовавайки се на публикувания вчера Доклад за конвергенция на Европейската комисия.

  Изданието напомня, че в доклада се оценява напредъкът на България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция по пътя им към еврозоната.

  Според заключенията на доклада само Хърватия и Швеция изпълняват критерия за стабилност на цените; всички страни изпълняват критерия за публичните финанси, с изключение на Румъния, която е единствената членка, срещу която тече процедура за прекомерен дефицит; България и Хърватия изпълняват критерия за валутния курс; България, Чехия, Хърватия и Швеция изпълняват критерия за дългосрочната лихва.

  Заключенията на Европейската комисия са, че Хърватия изпълнява всички критерии за конвергентност и е готова да въведе еврото от 1 януари 2023 г.

  Румъния все още не е обявила официално срок за присъединяването си към еврозоната, отбелязват местните медии.

  За да се откаже от леята, Румъния трябва да има бюджетен дефицит до 3 процента от БВП, държавният дълг трябва да бъде до 60 процента от БВП, а инфлацията да не превишава с 1,5 процентни пункта средната инфлация на трите членки на еврозоната с най-добри резултати, посочва сайтът на радио Свободна Европа- Румъния.

  Според пролетните икономически прогнози на ЕК Румъния ще има икономически растеж от 2,6 процента през 2022 г. и 3,6 процента през 2023 г. Бюджетният дефицит се очаква да достигне 7,5 процента от БВП тази година и 6,3 процента през 2023 г. Държавният дълг се предвижда да бъде 50,9 процента от БВП през 2022 г. и 52,6 процента през 2023 г., сочи още прогнозата.