fbpx
More

  Рублата се срина с над 7%

  Причината е новото понижение на водещите лихви на РЦБ

  Руската рубла се срина с около 7% спрямо долара и еврото. По-рано днес централната банка свали водещите си лихви до 11 на сто на извънредно заседание за паричната политика и намекна, че са възможни още понижения заради отслабващия инфлационен риск.

  Руската централна банка (РЦБ) намали ключовата си ставка с 300 базисни пункта за трети пореден път, понижавайки отново стойността на заемите след извънредното й повишаване до 20 на сто в края на февруари, дни след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

  Управителката на РЦБ Елвира Набиулина заяви на банкова конференция, че финансовата институция е предотвратила инфлационна спирала и ще намали прогнозите си за инфлацията през 2022 година от 18-23 на сто, потвърждавайки сигналите, че е възможно регулаторът отново да намали лихвите на следващото си заседание на 10 юни, предаде БТА.

  Рублата поевтиня със 7, 1 на сто в обедната търговия спрямо долара и се търгуваше по курс 63,55 рубли за долар спрямо вчерашните 55,80 рубли за долар – най-високият курс от февруари 2018 година, и върви към 64 рубли за долар.