fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 17:35

Рублата пада

Падането е временно и е следствие от намаления лихвен процент

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Руската рубла днес продължава да пада спрямо долара и еврото. Търговията в Москва тази сутрин започна нестабилно. Това е следствие от решението на Централната банка от петък да намали лихвените проценти, информират “Ройтерс” и ТАСС.

Към 10:56 ч. московско време доларът поскъпна с 0,48 на сто и се търгуваше за 57,65 рубли. Еврото се увеличи с 0,11 на сто до 58,36 рубли.

Рублата загуби позиции още в петък, след като Руската централна банка намали основния си лихвен процент повече от очакваното – с 1,5 процентни пункта до 8 на сто. Възможни са и допълнителни понижения, тъй като инфлацията се забавя и икономическото свиване продължава по-дълго от предвиденото, информира банковата институция.

Анализатори твърдят, че отслабването на рублата след понижаването на лихвата ще бъде краткотрайно.

Рублата се опитва да се закрепи след сътресенията, предизвикани от санкциите на западните страни, в отговор на военните действие на Москва в Украйна. Част от мерките са и строгите ограничения за руските домакинства да не теглят спестяванията си в чуждестранна валута.

Преди войната в Украйна, рублата се търгуваше близо 80 за долар и 85 за евро.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img