fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:32:43
петък | 20.05.2022 | 06:32:43
5.7 C
София

РСМ: Ветото на България няма да се вдигне до месец юни

Той поясни, че има различен подход в диалога с България

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачески заяви, че до юни България няма да вдигне ветото си за членство на Македония в Европейския съюз.

„Надявам се, че и в юни, и в юли ще имаме много по-добри отношения с Република България и ще бъдем на една стъпка от решаване на отворените въпроси, които ги имаме с Република България“, заяви министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той коментира, че не се обвързва с дати за начало на преговори за членство в Европейския съюз и поясни, че подходът в диалога с България е да се „стигне до решение е бързо, но без да се бърза“.

Въпреки това Димитър Ковачевски очерта времеви срок – до юни няма да има вдигане на ветото на България.

На въпрос за това как ще решават следващите въпроси от пакета 5+1, поставен от България, който след отпадането на точката да нотата до ООН станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски – този пакет се превръща в нова методология – тази на работните групи, които ще трябва да решават решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени.

В работните групи, които ще бъдат определени на съвместното заседание на двете правителства през следващата седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, младежки организации, представители на неправителствения сектор и експерти в областта в съответната област, заяви Ковачевски.

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук