5.12.2022 | понеделник | 02:21

ЦИК: 8.68% е избирателната активност към 11 часа

Публикувано:

Сподели поста:

8.68% е избирателната активност към 11 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия. Тя е почти същата като миналата неделя по същото време.

В 13 234 секции в страната и в още 749 – в чужбина се гласува на втория тур на президентските избори. 341 са подвижните секции за хора с трайни увреждания, а тези за карантинирани са 181. Същият е и броят на секциите разкрити в лечебни заведения и социални институции, а в места за задържане – 14. Това каза на брифинг зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„С машини днес у нас се гласува в 9 399 секции, като в 1981 от тях има по две устройства. В 208 секции извън страната също има машинно гласуване, като в 128 от тях има по две устройства“, поясни тя.

11 716 машини се използват днес за секциите в страната и в чужбина.

„Към момента са постъпили една жалба и 6 сигнала. Жалбата е от сменен председател на секционна комисия в Смолян, като Комисията потвърди решението на РИК. Другите сигнали са свързани с нарушения на избирателни права. Става въпрос за хора, които на първия тур са гласували в чужбина и са заличени от избирателните списъци за страната, но за втория тур са се прибрали в страната и искат да гласуват тук. В крайна сметка тези избиратели са успели да гласуват“, разясни Матева.

Колегата й Цветозар Томов каза, че гласуването извън страната протича спокойно.  

„Една от двете секции в Ерфурт в Германия е била закрита, след като членовете й са се разболели. Комисията е взела решение избирателите от тази секция да гласуват в другата, която се намира на същия адрес“, обясни Томов.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...