fbpx
More

  ЦИК: Гласува се само с една карта

  Ще се броят не само разписките, но и гласовете за партиите и коалициите, без преференциите

  Изборният ден започна спокойно в страната и чужбина. Имаме обичайните проблеми. Това заяви Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия.

  “Не са се явили членове на секционни избирателни комисии, трябвало е да бъдат направени замени. На места има проблеми с машините”, съобщи Матева.

  Тя каза, че са получили сигнали за избиратели, които с една карта правят само един избор и след това искат втора, което не е коректно.

  “Достатъчно ясно пояснихме, че всеки избирател има право да реализира правото си да гласува с едно посещение в комисия и с една карта, която му се дава“, подчерта Матева.

  Говорителят на ЦИК уточни, че машината дава възможност да се гласува за двата избора и добави, че членовете на секционната избирателна комисия няма да позволят някой да гласува по два пъти, защото може да повтори гласа си.

  В отговор на коментар на служебния премиер Стефан Янев, че ще се броят само контролните разписки, Матева поясни, че ще се броят не само разписките, но и гласовете за партиите и коалициите, без преференциите.

  От думите й стана ясно, че днес гласуваме в 13 219 секции, като от тях подвижните за хора с увреждания са 339, в болници и социални заведения са 167, 175 са подвижните секции, в които могат да гласуват карантинирани, а в 12 могат да гласуват лишените от свобода.

  “В страната и извън страната се гласува с 11 936 машини. От тях в предизборния ден 7 устройства в страната не можаха да започнат и още вчера Комисията е указала в тези секции да се премине към хартиено гласуване. Днес в 32 секционни избирателни комисии има проблем, като тези 7 се намират в тях. Там също е преустановено машинното гласуване. От 11 936 машини до момента само 32 не работят”, уточни Матева.

  По думите й причините са различни, а основните проблеми са, че устройството не се включва, екраните им не работят или картите не сработват.

  Матева припомни, че дезинфекцията на екраните се прави само със спирт до 70 градуса.

  До момента има постъпили 32 жалби и сигнали в ЦИК, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи, където обаче Комисията няма правомощия да осъществява контрол.

  “Имаме няколко сигнала, че на избирателите не се дава втора карта да гласуват. Имаме сигнали, че в някои секции има по две кутии за контролните разписки, което е в противоречие с указанията на Комисията”, посочи Матева.

  Колегата й Цветозар Томов каза, че зад граница работят или ще заработят 750 секции.

  “Единственият съществен проблем, който се решава в крачка, е отсъствието на членове в комисиите. За сега няма критична ситуация, при която някоя секция да не може да започне работа. Една секция и тя е в Оукланд не отвори и няма да работи заради пандемията”, съобщи Томов.

  Той коментира, че няма сериозни опашки пред секциите извън страната ни.

  На въпрос дали ще бъде санкциониран Кирил Петков заради това, че посочи за кого е гласувал за президент, Матева заяви, че предстои да се вземе решение и потвърди, че е постъпил такъв сигнал при тях.

  Тя каза още, че никой няма право да помага на избирателите, гледайки в екрана на машината.