fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:40

Росица Матева: Контролното преброяване ще доведе до леко забавяне на изборния резултат

Само сертифицирани машини ще бъдат използвани на тези изборите, заявиха още от ЦИК

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Контролнто преброяване на разписките от машините за гласуване ще доведе до леко забавяне на изборния резултат, но то няма да доведе до съществено забавяне на изборния процес.

Това заяви пред bTV говорителят на ЦИК Росица Матева.

„При всички положения ще има леко забавяне, защото секционните избирателни комисии ще трябва да извършат това преброяване. Те няма да броят преференции, така че това забавяне няма да е много“, заяви тя.

Снимка: NewsOne

Общо машините, които ще се използват за тези избори, са 11 936 броя. Това са тези в страната и извън нея. От тях са изпратени вече 426 машини, с които ще се гласува в 208 секции. Във всяка секция в чужбина, където ще се гласува, ще има по две машини. В страната ще се гласува в 9 399 секции с машина, а в 2 121 от тях ще се гласува с втора машина. Общата сума е 11 036. Всички тези машини са собственост на държавата. Те са сертифицирани и са се намирали в склада, който се охранява от Жандармерията. Държавна собственост са общо 12 837, така че имаме и резерв. От тях ще заделим машини, ако има нов избор за президент и вицепрезидент, които ще заминат извън страната, за да бъде по-бърз процесът. Преди около месец взехме решение да не се изпращат флаш памети, с които да се преинсталират машините в чужбина, а да се инсталират в склада в страната и ще бъдат изпратени оттук“, каза още Матева.

„Машините не могат и няма как да бъдат смесени с тези 228 машини на „Сиела Норма“, които са доставени за резервни части. Тези доставени 228 са в запечатан контейнер и този контейнер няма да бъде разпечатван до 22 ноември. Останалите 150 ,които са пристигнали с въздушен транспорт, вече са в склад на бул. „Цветан Лазаров“, където има още 36 машини, докарани на 4 ноември, както и някакъв брой машини, останали от предишните избори. Този склад е запечатан и е под охрана на МВР. Оттам не могат да влизат и излизат машини без разрешение на ЦИК. Само сертифицирани машини ще бъдат използвани на тези избори“, допълни още тя.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img