fbpx
More

  Росен Желязков: Ако се прави „депутинизация“, тя трябва да е в рамките на коалицията

  Според него има противоречиво поведение спрямо Русия

  „Докато продължава войната в Украйна, България очевидно няма как да преговаря с “Газпром”. Но няма сериозен политик, който да каже “никога повече с никого и никак”. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ Росен Желязков в  ефира на БНТ.

  Според него има противоречиво поведение спрямо Русия в коалицията.

  “Не разбирам термина “депутинизация” особено, когато идва от коалиционен партньор, който седи с друг коалиционен партньор, който очевидно защитава по-явно интересите на Руската федерация. Тогава тази “депутинизация” трябва да се случи в рамките на коалицията.” – каза той.

  Желязков попита как се случва разминаването между това да купуваме по-евтина газ и да има увеличение на цената на синьото гориво.

  По думите му очевидно има криза на доверието, но към момента няма предпоставки за предсрочни избори.

  “Коалицията в момента живее все още в едно охолно самодоволство. И докато това самодоволство не намери имплозия – вътрешни проблеми, които да я свалят – ние не виждаме онази достатъчна социална и обществена енергия, която да предизвика нови избори. Хората се умориха от избори. В момента няма субекти на политическия тепих, които да гарантират, че ще има сериозна промяна на пластовете. Ние сме в момента първа политическа сила, но дори това не е гаранция, че ще може да се формира стабилно управление.” – каза Желязков.

  Той се обяви категорично за продължаване на държавното финансиране към превозвачите, които обслужват нерентабилни, но социално значими курсове и заяви, че обвиненията в схеми са несъстоятелни.

  “Докато това е аргументацията на един политик, хората ще са на улицата. Да обвиниш някого в грехове, за да не му решиш реалния проблем, и то да е насочено към обществения интерес – защото това е услуга от висок обществен интерес – аз не знам как ще оправдаем спирането на линиите във високопланинските населени места с тази аргументация.” – каза Желязков.

  Желязков отхвърли твърденията за неизгодни сделки за закупуване на газ за “Столичен автотранспорт” от страна на Столична община, обяснявайки, че става въпрос за борсови сделки, а “Булгаргаз” не е откликнал на запитването за закупуване на синьо гориво.