fbpx
More

  Ройтерс: Германия ще достави първите 15 противовъздушни установки “Гепард” в Украйна през юли

  Според източник от правителството противовъздушните установки ще бъдат снабдени с "достатъчно" боеприпаси

  Германия ще достави първите 15 противовъздушни установки “Гепард” в Украйна през юли, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на германското министерство на отбраната.

  Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт се е договорила за това във видеоразговор с украинския си колега Олексий Резников, каза говорителят.

  В края на април Германия обяви, че за първи път от началото на войната ще достави на Украйна тежко въоръжение и по-специално – противовъздушни установки “Гепард”, след като критици обвиниха Берлин, че протака одобрението на доставки на тежко въоръжение за Киев. Оттогава Германия обеща на Киев и седем самоходни гаубици и започна да обучава украински военни как да използват тези оръдия.

  Според източник от правителството противовъздушните установки “Гепард” ще бъдат снабдени с “достатъчно” боеприпаси. Източникът каза, че има достатъчно снаряди за почти 100 бойни зареждания, като едно зареждане е достатъчно за борба срещу 25 цели. Молбите на Украйна за доставка на тежко въоръжение се засилиха, откакто Москва насочи своята най-ожесточена огнева мощ срещу източната и южната част на страната, след като не успя да превземе столицата Киев, допълва БТА.