2.12.2022 | петък | 02:16

Родителско разделение заради щадящите тестове: Раковски на протест, в Русе са съгласни

Публикувано:

Сподели поста:

Разделение на родители „за“ и „против“ децата им да бъдат тествани преди връщането в класните стаи. В Раковски родители излязоха на протест срещу масовото тестване от 1 до 4 клас. Те настояват децата им да учат присъствено, но да не бъдат проверявани за наличие на вируса. Един от основните аргументи е, че самите тестове са ненадеждни и ще травмират учениците. Протестиращите в Раковски предлагат тестове да се правят, когато в даден клас има установен случай на болно дете.

Родителите дори инициираха подписка против тестването и се заканиха да бойкотират онлайн обучението. Кметът на града изрази подкрепата си. От днес децата в Раковски преминават на онлайн обучение.

В напълно противоположна посока пък са родителските настроения в Русе. Над 80% от родителите в дунавския град са съгласни децата им да се върнат в присъствена форма на обучение и да бъдат проверявани.

Спорът кой да прави проверката за вируса обаче продължава. Близо 550 директори изпратиха отворено писмо до ресорните министерства с желание тестовете да се правят не в клас, а вкъщи. По данни на образователните синдикати, над 90% от учителите настояват проверката на учениците да се осъществява не от тях, а от родителите.

Според Синдикат „Образование“ учителите ще получават по 50 лева на месец при съгласие да тестват децата. Дали това ще бъде възнаграждението – официално потвърждение на образователното министерство засега няма.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху