fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:44:13
петък | 27.05.2022 | 09:44:13
15.8 C
София

Роберта Мецола: Бъдещето на Европа е тясно свързано с бъдещето на Украйна

Бъдещето на Европа все още не е написано. Нашият разказ зависи от всички нас, отбеляза тя

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Бъдещето на Европа е тясно свързано с бъдещето на Украйна. Заплахата е реална, а цената на провала – немислима. Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която отправи послание към участниците в Конференцията за бъдещето на Европа по време на заключителното събитие в Страсбург, на което бяха представени резултатите от работата на форума. 

Бъдещето на Европа все още не е написано. Нашият разказ зависи от всички нас, отбеляза Мецола пред присъстващите на форума в сградата на Европейския парламент.  

Този дебат придоби нова реалност на 24 февруари, когато президентът Путин заповяда на армиите си да нападнат Украйна – акт на средновековна агресия, посочи още тя. Според Роберта Мецола светът е станал по-опасно място, а европейските държави, обединили се в съюз, трябва заедно да отговорят на новите предизвикателства. 

В този момент войната в Украйна продължава. Милиони избягаха и ще продължат да бягат. Украинците гледат към Европа и очакват от нея подкрепа, отбеляза още председателката на ЕП. Тя увери, че европейските институции ще продължат да работят за по-силна, свободна и демократична Европа. Може би не е съвършена, но Европа е бастион на либералната демокрация, свобода и сигурност, каза още Роберта Мецола. 

По думите й институциите, към които гражданите на съюза отправиха конкретни препоръки в рамките на Конференцията за Европа, трябва да започнат да работят по тях възможно най-бързо. Има въпроси, които не могат да чакат. Това важи в най-голяма степен за отбраната. Имаме нужда от нова политика. Това важи и за енергетиката, защото продължаваме да сме зависими от автократи, смята председателката на Европейския парламент. Европа трябва да бъде лидер, защото, ако не сме ние, ще бъде някой друг, каза още Мецола, цитирана от БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук