fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 19:59:51
четвъртък | 26.05.2022 | 19:59:51
26.8 C
София

Роб Бауер: НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ за Украйна

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал посочи, че това е суверенно решение на всяка държава и се взима от правителството

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ за Украйна. Това каза днес на полигона “Ново село” председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в отговор на журналистически въпрос.

Той посочи, че това е суверенно решение на всяка държава и се взима от правителството. “Украйна е пределно ясна в това, което иска, добави той. Помощта, която иска не е само военна. Много важна е комплексната помощ, която се осигурява от всички съюзници, както и държави извън Алианса”, предаде БТА.

По темата за военната помощ началникът на отбраната на България адмирал Емил Ефтимов коментира, че ако се вземе политическо решение за оказване на такъв тип помощ, то ще бъде изпълнено така, че да не се нарушава боеспособността на българската армия. По думите му, тя трябва да бъде в такова състояние, че България да не се окаже в положение да иска помощ.

Днес военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада и военнослужещи от Втори кавалерийски полк на американската армия демонстрираха способности по унищожаване на противостоящите сили и възстановяване целостта на отбраната.

Денят за демонстриране на способности се състоя в рамките на провежданата съвместна подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на югоизточния фланг на НАТО. Проявата включи динамичен и статичен показ на въоръжение и техника, използвани от военнослужещите.

В рамките на проявата бригаден генерал Станимир Христов – командир на Втора механизирана бригада, приветства гостите, беше изнесен и брифинг относно планирането и провеждането на съвместната подготовка, от командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Велин Кехайов и от подполковник Бенджамин Наги – командир на батальон от състава на Втори кавалерийски полк.

Гости на събитието бяха адмирал Роб Бауер – председател на Военния комитет на НАТО, съпровождан от адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната на Република България и неговият военен представител във военния комитет на НАТО вицеадмирал Митко Петев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и др.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук