fbpx
17.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 11:38:03
събота | 21.05.2022 | 11:38:03
17.8 C
София

Ричард Алибегов: Държавата е абдикирала, стягаме се за пълен бойкот

Според Алибегов много заведения са затворили заради високите сметки за ток

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Ричард Алибегов е председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ). В нея членуват юридически лица, които управляват заведения за хранене и развлечения от цяла България. БАЗ не е обвързана с политически структури или движения. Асоциацията е член на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Националният борд по туризъм.

 • Г-н Алибегов, спазихте обещанието да не се затварят заведенията в 22 часа в София. Има ли напрежение между ресторантьорите и проверяващите?

Ричард Алибегов: Няма никакво напрежение. Все пак ние работим 365 дни в годината с тези хора и институции. Те си вършат работата и така е редно да бъде. Ние бойкотираме заповедта на Столичната регионална здравна инспекция в частта работно време. Навсякъде се спазват всички изисквания. Ние не сме обявили бойкот на здравните мерки. Контролът е затегнат. Имахме среща на нощните заведения, където ние като асоциация апелирахме да се затегне още повече контрола.

 • Какво мислите, че ще постигнете, като не спазвате мерките? Не удължавате ли агонията и решаването на проблема с пандемията?

Ричард Алибегов: Агонията на сектора започна още в началото на пандемията. След няколко дни ще станете свидетели на протест от ваксинирани хора. Но толкова зле, колкото сега, не сме били. Много заведения затвориха заради високите сметки за ток, липса на компенсации.

 • Защо държавата не иска да откликне на проблемите на бранша?

Ричард Алибегов: Държавата отдавна е абдикирала от задълженията си към нашия сектор. Няма комуникация. Вчера имахме среща с вицепремиера Нинова. Тя пое ангажимента да се опита да се пребори за премахване на този вечерен час. Всички други институции мълчат. Този път ние няма да се примирим. Ние вече не разчитаме на държавна помощ. Искаме само да ни оставят да работим. Този път бойкотът ще е масов.

 • Какви мерки предлагате, за да се спаси секторът?

Ричард Алибегов: Ще протестираме докрай. В безсилието си държавата прехвърли задачата ние да ваксинираме служителите си. Ние успяхме да се преборим. Загубихме много голяма част от хората, които напуснаха. Наложихме това, с което институциите не можаха да се преборят – ваксинация.

 • Какъв процент от сектора е ваксиниран?

Ричард Алибегов: Вече близо 100% са ваксинирани. И не виждам никаква причина за издаване на тази заповед с работно време до 22 часа. Няма как държавата да си измива ръцете с най-ваксинирания сектор. Очевидно е безсилна за овладяване на пандемията и реши да ни атакува.

 • Имате ли данни с колко процента е спаднал оборотът заради зеления сертификат?

Ричард Алибегов: Казвал съм го и преди: спадът в оборота на заведенията е пропорционален на ваксинираните българи – при 20% ваксинация, 80% спад. И въпреки това почти няма заведение, в което да влезеш без зелен сертификат.

 • Не само противоепидемичните мерки са причина секторът да изпитва затруднения. Как се справяте със сметките за ток?

Ричард Алибегов: Трудно и за сметка на нещо друго. И въпреки липсата на компенсации и всичките ограничения, пак се борим за оцеляване. Има и собственици на заведения, които не издържат на натиска и затварят. Малкият и среден бизнес у нас загива.

 • Ще оцелее ли браншът зимата?

Ричард Алибегов: Част от сектора ще оцелее.

 • Какво е извадила пандемията за този сектор като лоши практики?

Ричард Алибегов: Мерките не се спазват в България, защото не са подкрепени от икономически и социални такива. Когато има такава неправда, много трудно може да накарате някой да спазва противоепидемичните мерки. За да се спазват мерките, хората трябва да имат доверие в институциите, да бъдат обезпечени и държавата да поеме основните разходи на собствениците на заведения.

 • А като добри?

Ричард Алибегов: Секторът е близо 100% ваксиниран.

 • Защо масово не се осигуряват служителите на реални заплати?

Ричард Алибегов: Това е една мантра, която се върти от близо 15 години. Много се промениха нещата. Самите хора вече искат да се осигуряват на реални заплати, защото животът е друг. Всеки има кредити и никоя банка няма да ви отпусне кредит, ако се осигурявате на 4 часа. Със сигурност от 27 хил. заведения, 10-15% не осигуряват служителите си на реалната заплата. Но има и много добросъвестни работодатели. Самият персонал вече си търси правата. Битката преди беше, че ние искахме да ги осигуряваме, а те не искаха. Сега и те настояват за реални осигуровки, защото без солидна заплата, не могат да влязат в банката. Те сами искат да се вкарат в едно нормално русло.

 • Какви са очакванията ви за 2022 г.?

Ричард Алибегов: Не смея да имам очаквания за 2022 г. Да оцелеем е най-хубавото.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук