fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:33

Резултатите от преброяването готови чак през лятото на 2022 година

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Резултатите от преброяването на населението в България ще са готови през средата на 2022 година. Това обяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

“Декември месец ще имаме първите данни, окончателните данни ще са готови в средата на 2022 година”, заяви председателят на НСИ.

Той обясни, че 2 милиона 403 хиляди  и 458 души са се преброили електронно и това е доста по-ниско от очакваното. Като една от вероятните причини той обясни хакерските атаки срещу сайта на НСИ, коетто според него не е позволило на хората да достигнат до приложението и да се преброят електронно.

” Призовавам хората, които ще бъдат посетени от преброителите, нека им съдействат. Продължаваме с обхода”, допълни Сергей Цветарски.

Председателят на НСИ съобщи, че глоби ще зарадват тези, които по агресивен начин пречат преброяването да стане факт. Той уточни, че преброителите ще бъдат снабдени със средства за защита от коронавирус, проверени са за съдебно минало и ще спазват отстоянието.

“Най-добре е хората да намерят контакт с преброителя или да издиктуват кода, който са получили при електронното преброяване, по телефона”, каза още Сергей Цветарски.

Той заяви, че е необходим по-добър адресен регистър при следващото преброяване.

В следващите дни хората, които не са се преброили през интернет, ще могат да го направят само чрез преброителите.

В края на септември изтече срокът за онлайн преброяването.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img