Ресторантьори скочиха срещу затварянето на част от Крайбрежната Алея за автомобили във Варна

В писмото се споменава, че алеята е на всички граждани и гости на морската столица и трябва да се ползва свободно

0
235
Снимка: Сдружение на заведенията

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията публикуваха отворено писмо към областния управител на Варна Благомир Коцев. В него те изразяват своето недоволство срещу заповедта, която Коцев е издал, касаеща ограничаването на достъпа на автомобили на Крайбрежна Алея.

В писмото се споменава, че алеята е на всички граждани и гости на морската столица и трябва да се ползва свободно.

Членовете на СЗБ и БАЗ твърдят, че голяма част от хората ще се чувстват дискриминирани. В това число тези, работещи в заведенията, собственици, доставчици на стоки и услуги, клиенти, и не на последно място – граждани, решили да посетят свободно една част от градската инфраструктура на Варна.

“Ефектът от забраната – празна Крайбрежна Алея. Няма разхождащи се хора, няма майки с колички, няма плажуващи, няма клиенти. Отменени резервации, празни маси, връщане на капара, проваляне на дълго организирани тържества и лични празници, негодувание от служителите в заведенията, че не могат да стигнат до работните си места. И всичко това в средата на летния сезон, за който са се готвили и чакали цяла година. След две години пандемия, в която заведенията стояха затворени и чакаха. Чакаха двата месеца в годината, в които да работят нормално”, добавят още представителите на СЗБ и БАЗ в писмото си.

Членовете от двете асоциации искат да се проведе незабавна среща на всички представители както на държавната администрация, така и на всички страни, пряко засегнати от наложената забрана. Те са убедени, че в една диалогична среда заедно ще намерят най-правилното решение за удовлетворяване на интересите на всички граждани и гости на града.