30.11.2022 | сряда | 03:14

Решение на ЦИК дава възможност за подмяна на вота

Публикувано:

Сподели поста:

Партия МИР поиска Централната избирателна комисия незабавно да промени свое решение номер 1425-НС/15.09.2022 г. за приемане на Методически указания на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. при гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване.

Партия МИР настоява ЦИК да запише в своите Методически указания, че машинният протокол се признава за финален протокол на секционната изборна комисия и той не се пренаписва ръчно, така, както е записано в сегашното решение на ЦИК, а се подписва от всички членове на изборната комисия и така става финален изборен протокол на СИК.

„С това решение ЦИК ще премахне възможността и практиката от последните парламентарни избори машините протоколи да се пренасят и преписват ръчно в хартиен протокол, което дава възможност в протоколите волно или неволно да бъдат допускани грешки. Най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. На практика с приетите от ЦИК Методически указанията се обезсмисля машинното гласуване и се отваря врата за подмяна на вота на българските граждани“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той напомни, че именно партия МИР е настоявала и се е преборила изборите да се провеждат чрез машинно гласуване, но в момента ЦИК прави опит да го обезсмислят, което дава възможност за сериозни фалшификации, манипулации и подмяна на вота на българските граждани.

„Партия МИР стои на позиция, че машинното гласуване е единственият възможен вариант на този етап в България да се проведат честни избори, но машинното гласуване трябва да бъде направено по правилен начин и да се премахне изцяло човешката и субективната намеса чрез преписването на машините протоколи“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.
Партия МИР настоява още цялата информация, която пускат СИК до РИК и ЦИК, да бъде изпращана в реално време по имейл до всички участници на изборния процес, до гражданските и неправителствените организации.

„Така ще бъде дадена възможност участниците в изборния процес да получат пълната информация в реално време от една страна и ще предотврати манипулираните и подмяната на изборния резултат в изборната нощ и дните след него, когато Информационно обслужване обработва данните от друга страна. Успоредно с това ще се върне доверието към изборния процес и крайният изборен резултат“, заяви още Симеон Славчев.

Той призова ЦИК на извънредно свое заседание незабавно да вземе решение, с което в края на изборния ден от машината за гласуване да се изкарва машинният протокол, да се преброят всички разписки от машината за гласуване, които да се сравнят с машинния протокол, който да се подпише от всички членове на комисията, с което той да става финален изборен протокол на секционната избирателна комисия и да не се преписва ръчно. След полагането на подписите на членовете на комисията машинният протокол да се сканира и да се качва в системата на ЦИК, като едновременно с това да се изпрати и до всички партии, коалиции и инициативни комитети, участници в изборния процес.

„Очаквам ЦИК незабавно да реагира и да вземе съответните решения, защото от това ще зависи честността на вота. Ако ЦИК не вземе тези решения, ще считаме, че саботира машинното гласуване, което ще постави под съмнение изборните резултати, което от своя страна ще доведе до тяхното непризнаване“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.
Партия МИР призовава президентът Румен Радев и служебният министър-председател Гълъб Донев незабавно да вземат отношение по темата с признаването на машинния протокол за финален на секционната комисия и гарантирането на честността на вота.

От партия МИР подчертават, че машинното гласуване освен че е доказало своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, е намалило драстично и купения вот. Единственото нещо, което остана да се направи според партия МИР, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор и възможността за манипулация и подмяна на вота на българските граждани.

„Призовавам лично президентът Румен Радев да се ангажира още днес с темата и като политик и държавник, който се обяви и работи за провеждане на честни избори чрез машинно гласуване, да обърне сериозно внимание на Министерския съвет, който е отговорен за провеждането на изборите и който може да възложи на ЦИК да промени незабавно своето решение за ръчното пренаписване на машинния“, това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че машинните за гласуване имат четири защити, които гарантират честността на вота, но за да се случи това, ЦИК трябва ясно да ги разпише в своите Методически указания за провеждането на машинното гласуване. Славчев подчерта, че само така ще се повиши доверието към машинното гласуване, ще се проведат честни избори в България и ще се повиши избирателната активност, а от там и легитимността на управлението на страната.

Лидерът на партия МИР подчерта също така, че признаването на машинния протокол за финален ще се спести много часове работа на секционните комисии и успоредно с това ще се премахне субективният фактор в изборния процес, което гарантира честността на вота.

Партия МИР настоява също така ЦИК да спази Изборния кодекс и да подсигури видеонаблюдение във всички изборни секции, което да бъде свързано в една обща система, така че всеки български гражданин в реално време да може да следи и вижда работата на всяка една секционна избирателна комисия в страната и извън нея.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...