fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:59:39
сряда | 25.05.2022 | 00:59:39
18.2 C
София

“Репортери без граници”: България е на 91 място по свобода на словото

Според организаторите България отбелязва значителен напредък, благодарение на смяната на правителствата

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 по свобода на словото. Миналата година страната ни беше поставена на 112. Според организаторите България отбелязва значителен напредък, благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. За последен път страната ни е била под 100-тно място през 2013 година.

Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите, отбелязва организацията.

На 155 място е Русия, а нападнатата от тях Украйна на 106-то. Китай е на 175 място заради един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг, което го нарежда на 148 място в класацията. 

В Съединените щати медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място. За Молдова е отредено 40 място.  

Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук