3.12.2022 | събота | 04:30

Рекордна избирателна активност в чужбина

Публикувано:

Сподели поста:

Рекордна активност на изборите миналата неделя е регистрирана сред сънародниците ни, които живеят в чужбина. По данни на ЦИК, до изборните урни зад граница са отишли повече от 200 000 българи.

Комисията показа бюлетината, с която ще се гласува на балотажа за президент и вицепрезидент на 21 ноември .

От ЦИК отказаха да отговорят дали контролните разписки ще бъдат броени на вота в неделя. Те добавиха, че предстои да се вземе решение.

Комисията допълни, че хората, които са били анкетьори на 14 ноември, ще могат да изпълнят задълженията си и на вота в неделя. Застъпници ще се допускат само, ако представляват един от двата щаба на кандидатпрезидентските двойки.

„Всички машини, с които е гласувано са върнати от МВР в понеделник. В момента се параметризират и ще се върнат обратно за балотажа в неделя. Машините в чужбина се намират в дипломатическите и консулски представителства. Сега натам пътуват нови машини и изборни книжа, а след втория тур всички те ще бъдат върнати в България с дипломатическа поща“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Все още има въпроси дали изборните книжа и машините, които се изпращат за втория тур в чужбина ще пристигнат навреме.

По данни на ЦИК, най-сериозен риск от закъснение има в Австралия и Нова Зеландия. Към момента обаче комисията координира процеса с външно министерство и прави всичко възможно това да се избегне.

„Ако тогава възникне проблем с книжата, ЦИК ще се събере и ще вземе решение“, допълни Матева.

От Комисията посочиха още , че т.нар. „допълнителни“ машини, които бяха открити извън държавната поръчка, все още са под охрана и няма да бъдат използвани на втория тур.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...