fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:22

Рекордна инфлация в САЩ

Твърде високият индекс ще подтикне Федералния резерв към поредното повишаване на лихвите на насрочената за след две седмици среща по въпросите на паричната политика

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Заради Цените на газа, храните и наемите, инфлацията в САЩ през юни достигна нива, непознати от над 40 години – 9,1 на сто на годишна основа.

Това е най-високото годишно увеличение на цените от 1981 г. и е половин процент над регистрираната през май инфлация от 8,6 на сто.

На месечна основа повишението е с 1,3 на сто спрямо май след скок от 1 на сто през април.

Твърде високият индекс ще подтикне Федералния резерв към поредното повишаване на лихвите на насрочената за след две седмици среща по въпросите на паричната политика.

Някои икономисти се надяваха инфлацията да е достигнала пика си и да започне да спада, след като цените на бензина намаляха от умопомрачителните 5 долара за галон в средата на юни до по-приемливите 4,66 долара за галон тази седмица, но засега това не е факт. Евентуален спад на инфлацията може да се очаква през юли и август, смятат експертите.

За това може да повлияе и фактът, че започват да спадат транспортните разходи и цените на продоволствието, а ръстът на заплатите се забавя.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img