fbpx
20 C
София
14 август 2022 | неделя | 21:56

Регулатори одобриха план за изпускане на вода от атомната електроцентрала “Фукушима”

1,3 милиона тона е количеството вода само за месец юли

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Японските ядрени регулатори одобриха план за изпускане на вода от авариралата атомна електроцентрала “Фукушима” в океана. Това съобщи правителството, цитирано от международните информационни агенции.

Водата, използвана за охлаждане на реакторите след ядрената катастрофа през 2011 г., се съхранява в огромни резервоари в централата и възлиза на повече от 1,3 милиона тона към юли.

Регулаторите сметнаха за безопасно да изпуснат водата, която все още ще съдържа следи от тритий след третиране, се казва в изявление на външното министерство.

От там допълват, че операторът на централата Tokyo Power Electric Company ще бъде изправен пред допълнителни инспекции от регулаторите. TEPCO планира да филтрира замърсената вода, за да премахне вредните изотопи с изключение на трития, който е труден за отстраняване. След това ще бъде разреден и освободен, за да се освободи място в завода и да се позволи извеждането от експлоатация да продължи.

Планът срещна твърда съпротива от страна на риболовните съюзи в региона, които се опасяват от въздействието му върху техния поминък. Съседите Китай, Южна Корея и Тайван също изразиха загриженост.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img