fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 07:14

Регионалното министерство констатира нарушения в ремонтите на пътища, поправяли ги три пъти по-скъпо

Ремонти за 20 милиона лева накрая са стрували 200 милиона

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Пътища са ремонтирани на тройно по-висока цена, а под претекст за извършване на текущи ремонти са били извършвани основни. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Комитова обясни, че ремонтни дейности на пътна инфраструктура са извършвани без предварителен проект и надзор, с по-кратки гаранционни срокове и на цена три пъти по-висока.

Служебният регионален министър каза още, че масовата практика за такъв вид злоупотреби е с фирмата Х да се сключи договор за поддръжка на стойност 20 милиона лева, а след това тя да получи задание за извършване на работа за 200 милиона.

Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

“Заварихме дефицит – при бюджет за 300-400 милиона лева за текущи ремонти, има претенции за 1,5 милиарда лева. Тези средства не са осигурени в бюджета. Установихме, че тази практика е прилагана 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Проведохме разговори с фирмите и разбрахме как е ставало. Допълнителните задания са покривани от излишъците в бюджета и по Коледа, с постановление на Министерски съвет, се е отпускала разликата”, обясни Комитова.

Регионалното министерство е направило проверка на три трасета – стария път за Пловдив, пътя София – Пазарджик и отсечката Ихтиман – Белово. Изводите от направеното разследване констатират, че поддръжката на републиканската мрежа е струвала по 1,5 милиарда лева на година.

“Даваме много пари за пътна инфраструктура, а гражданите са много недоволни. Ние не можехме да си го обясним, но сега вече ни стана ясно. Тези пътища трябваше да светят, да са перфектни. Много сме разтревожени”, обясни министърът и подчерта, че това нещо ще се промени.

Заместник – регионалният министър заяви, че трябва да се промени практиката “ремонт на ремонта”, която през последните години се превръща в тенденция по отношение на пътната инфраструктура у нас.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here