3.12.2022 | събота | 08:31

Регионалното министерство констатира нарушения в ремонтите на пътища, поправяли ги три пъти по-скъпо

Публикувано:

Сподели поста:

Пътища са ремонтирани на тройно по-висока цена, а под претекст за извършване на текущи ремонти са били извършвани основни. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Комитова обясни, че ремонтни дейности на пътна инфраструктура са извършвани без предварителен проект и надзор, с по-кратки гаранционни срокове и на цена три пъти по-висока.

Служебният регионален министър каза още, че масовата практика за такъв вид злоупотреби е с фирмата Х да се сключи договор за поддръжка на стойност 20 милиона лева, а след това тя да получи задание за извършване на работа за 200 милиона.

Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

„Заварихме дефицит – при бюджет за 300-400 милиона лева за текущи ремонти, има претенции за 1,5 милиарда лева. Тези средства не са осигурени в бюджета. Установихме, че тази практика е прилагана 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Проведохме разговори с фирмите и разбрахме как е ставало. Допълнителните задания са покривани от излишъците в бюджета и по Коледа, с постановление на Министерски съвет, се е отпускала разликата“, обясни Комитова.

Регионалното министерство е направило проверка на три трасета – стария път за Пловдив, пътя София – Пазарджик и отсечката Ихтиман – Белово. Изводите от направеното разследване констатират, че поддръжката на републиканската мрежа е струвала по 1,5 милиарда лева на година.

„Даваме много пари за пътна инфраструктура, а гражданите са много недоволни. Ние не можехме да си го обясним, но сега вече ни стана ясно. Тези пътища трябваше да светят, да са перфектни. Много сме разтревожени”, обясни министърът и подчерта, че това нещо ще се промени.

Заместник – регионалният министър заяви, че трябва да се промени практиката „ремонт на ремонта“, която през последните години се превръща в тенденция по отношение на пътната инфраструктура у нас.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...