fbpx
14.9 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:21:16
четвъртък | 26.05.2022 | 05:21:16
14.9 C
София

Реформа за определяне на цените на общинската собственост ще бъде разгледана от Столичния общински съвет в четвъртък 

Това съобщи на фейсбук страницата си председателят на съвета Георги Георгиев

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На предстоящото заседание на Столичния общински съвет в четвъртък ще разгледаме дълго подготвяната реформа за определяне на цените на общинската собственост. Това съобщи на фейсбук страницата си председателят на съвета Георги Георгиев. 

По думите му предстои цените да бъдат актуализирани, а част от средствата, получени от продажби, ще се използват за ремонт и облагородяване на инфраструктурата в съответните райони.

Последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти е била през 2013 г., когато базовата стойност на кв. м площ общинско жилище е определена на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелно, уточнява Георгиев. 

В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст според данни на Националния статистически институт (НСИ). Към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г., отбелязва Георгиев.   

Предлаганите промени са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер, посочва той. По думите му с актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива и в същото време ще можем да решим проблема на хиляди граждани, които имат право да закупят социалните си жилища, допълва БТА.

„Това е един от най-често поставяните проблеми при срещите ми с граждани, които провеждам. Очаквам подкрепа от колегите в СОС за решаването на въпроса с общинските жилища“, коментира Георгиев. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук