fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 12:52

Референдум за присъединяването на Запорожка област към Русия на есен

Датата засега не е точно определена

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Назначените от Москва власти в украинската Запорожка област, частично окупирана от руската армия, обявиха днес, че искат да организират референдум за присъединяване към Русия, предаде Франс прес.

“Взех решение да произведа референдум, който ще се състои в началото на есента. Датата засега не е точно определена, но планираме да го направим в първото десетдневие на септември, ако, разбира се, имаме всички възможности за това, защото в конкретния случай много разчитаме на това да имаме определена подкрепа от страна на Руската федерация от гледна точка на сигурността“, каза Евгений Балицки, ръководител на военно-гражданската администрация в частично окупираната от Русия югоизточна украинска област.

“Ние искаме да бъдем Запорожка област в рамките на Руската федерация”, добави Балицки на пресконференция в град Мелитопол.

За първи път официално лице споменава толкова конкретен график за подобен референдум, отбелязва АФП. От началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари руската армия завладя голяма част от две южни области – Запорожка и Херсонска. Оттогава контролираните от Москва власти казват, че искат да организират присъединяването им към Русия, макар Кремъл да не е обявявал публично такава цел, пише БТА.

Украинските въоръжени сили запазват контрол над северната част на Запорожка област, включително върху регионалния център Запорожие, където преди началото на войната живееше половината от нейното население.

Окупационните власти в съседната Херсонска област, на запад, също планират референдум за присъединяване към Русия по-късно през годината, отбелязва Ройтерс.

Те също така водят политика на интензивна русификация, въвеждайки рублата, поемайки контрола върху системите за социално подпомагане, бизнеса и училищата и оказвайки натиск върху местните жители да се сдобият с руски паспорти.

В същото време украинската армия от няколко седмици провежда контранастъпление на юг, докато по-голямата част от руските войски са разположени в Донбас, в Източна Украйна. Киев успя да си възвърне известни позиции, приближавайки се до Херсон.

Във вторник окупационните власти съобщиха, че седем души са били убити в град Нова Каховка, близо до Херсон, при ракетен обстрел, поразил склад с взривоопасни химически торове. Украйна твърди, че е унищожила голям оръжеен склад.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img