fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 17:32:43
петък | 27.05.2022 | 17:32:43
28.8 C
София

Развитие на Възраждането и други бълбукания

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Нашенските политолози, социолози, журналисти, различни видове общественици и всякакви видове разбирачи, са доста чудати хора.

Предричат сигурен успех на новата партия. Нямало било начин да не влезе в Народното събрание при следващите избори. Обсъждат от кого ще вземе гласове и решават, че ще ги вземе от Продължаваме Промяната. Най-вече оттам.

Но нищо не знаят за тази нова партия. Доскоро не знаеха дори името й. Сега вече се разбира, че може би щяла да се казва Развитие.

А все пак има нещо, което се знае – нейн предводител ще бъде Стефан Янев. За него вече нещо се знае. Че също като другите путиняци не нарича войната война, а Специална военна операция. И че е против изпращането на оръжие за Украйна.

И че беше известно време служебен премиер се знае. През което известно време не направи нищо, с което да се прояви с нещо повече от това, че е бил служебен премиер за  известно време. 

Това е всичко, май. И въз основа на това “всичко” разбирачите разбраха, че по партийна насоченост “Развитие” стои някъде между Възраждане и БСП. 

Местонахождение, което по никакъв начин не означава, че тази нова партия би допринесла с каквото и да било за обогатяване и разнообразяване на политическия ни живот. 

Но пък може обаянието (харизмата) на Стефан Янев може да има някакво въздействие. Защото той има въздействаща външност. Изглежда много добре. Излъчва достойнство, мъжественост и сигурност. Като картинка е. Лошото е, че не е само картинка и от време на време говори. А когато заговори, не казва нищо, като изключим едни познати, изтъркани и станали вече безсмислени звукосъчетания (“в името на националните интереси”, “националното достойнство”), които имат остатъчно въздействие единствено върху непростимо простодушни хорица (не че те са малко).

Тези, които го бутат и пробутват напред, обаче, никак не са чак толкова простодушни. Може би никак дори не са. Нещо целят. Примерно да пробутат в Народното събрание още една скрита зад родолюбски лакърдии антиевропейска и антинатовска партия. Партия “Развитие” – нещо като едно по-умерено “Възраждане”. Или като “Развитие на Възраждането”. Подмолно бълбукане някакво.

Защото Развитието няма да има успеха на Възраждането. Възраждането си има оправен, отракан и изпедепцан водач. Явно след като Сидеров се провали, руските любители на политическите надбягвания са заложили на по-як кон. Якото му е, че умее да приказва. Може внушително и уверено да изговори и да изприкаже и най-голямата путинска небивалица. Внушително, уверено, гладко, без запъване, с поглед зареян някъде към руското посолство и още по-нагоре, към Кремъл.

Което поставя един не съвсем уместен въпрос. Дали един нефелен възглед, представен от отракан политик, може да вземе надмощие над един свестен възглед, представен от не дотам убедителен политик. Като Христо Иванов, например, които има съвсем смислени възгледи, само дето със своето “ъкане” и мъглява изразителност не може да убеди достатъчно хора в правотата си. И Костадин Костадинов Копейкин вече го настигна по доверие. 

А между другото възхода на Костадинов се държи отчасти и на обстоятелството, че няма кой да го съпикяса и да му се сопне, освен Ицо Хазарта.

А въпросът за съответствието между смислените възгледи и умелото им представяне е неуместен, защото не предполага верния отговор, който е: “смислените и точни възгледи бива да бъдат представяни от убедителни и умели политици”. Само че за да стане това,  трябва да има действащо устройство за подбор на такива политици. А Демократична България си няма такова устройство. Остава да провежда правилните политики, което тя донякъде прави. Но донякъде само. Докато се натутка да постави въпроса за доставка на оръжие пред парламента (не само да прави консултации с други политически партии), току-виж войната в Украйна свършила.

А иначе доставката на оръжие за Украйна би могла да има подкрепата на едно парламентарно мнозинство – Демократична България, ГЕРБ, Продължаваме Промяната, Има Такъв Народ (дали) и може би (ама надали) ДПС.

Което поражда и плахи едни предположения, главно у някои членове на ГЕРБ. А не би ли могло да има ново концептуално мнозинство (мнозинство на възгледите). На геополитическа основа този път. Което би означавало ако не да се върне ГЕРБ във властта, то поне да бъдат прекратени исканията за разследване на Бойко Борисов и обкръжение. Кроежи, които са си пак безсмислено бълбукане, което няма да доведе до кипеж. Кипеж, тоест ново правителство, или нови избори. Въпреки цените, протестите, измислените, или истински кризи, измислените, или истински гафове на сегашното управление. Поради две основни причини. Първата е, че никой от противниците му не представя, а и едва ли би могъл да представи някакви нови, смислени решения на истинските или измислените трудности. И втората – само две партии може би ще повишат броя на народните си представители при извънредни избори – ГЕРБ и Възраждане, а гласовете им са недостатъчни за някакви съществени политически обрати, поне до началото на есента.

И все пак това безсмислено на пръв поглед политическо бълбукане е един съвсем естествен политически живот, какъвто в България досега липсваше. Различните възгледи и настроения в обществото ни си имат своето парламентарно представителство и работа на депутатите е да направят разумна преценка докъде и в името на какво могат да се правят отстъпки от тези възгледи. Нищо страшно няма в това, политоложката Румяна Коларова да не се плаши толкова от привидния хаос и да не предсказва трусове, обрати и страхотии.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иво Беров
Иво Беровhttp://www.newsone.bg
Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам - във в. "Демокрация". По това време сатиричният му коментар "Хей, Лице" изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една генерация млади журналисти.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук