fbpx
More

    Разширяват третия лъч на метрото с 6 спирки

    Обжалване на процедурата непрекъснато стопира работата по избор на изпълнител на проекта

    Разширяват третия лъч на метрото в София с нови шест спирки. Това става ясно от приетите от транспортната комисия в Столичния общински съвет промени в Общия устройствен план на града. Предстои те да бъдат приети от Министерския съвет.

    Промяната касае разклонението на метрото към квартал „Слатина“. То ще преминава през зала „Арена Армеец“ и ще стига до „Окръжна болница“ на бул. “Цариградско шосе”. Точният маршрут на новата линия ще бъде от бул. „Евлоги Георгиев“ при Военна  академия „Г. С. Раковски“ , ул. „Гео Милев“, бул. „Асен  Йорданов“, пред „Арена Армеец” до пътния възел на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „проф. Петър Мутафчиев“.

    В средата на януари 2021 г. от „Метрополитен“ пуснаха обществена поръчка за въпросната отсечка на стойност 530 млн. лв. Общата дължина на участъка е 5,6 км. Оферти се събираха до средата на април. След това процедурата беше удължена с месец, след което последва ново отлагане. Междувременно една от фирмите-кандидати подаде жалба до Комисията за защита от конкуренция по част от поръчката и тя беше спряна. Това наложи ново отлагане на събирането на оферти до края на август. Дни преди отваряне на предложенията се оказа, че и друга фирма е подала жалба. Поръчката отново беше стопирана. Така вместо кандидатите за изпълнители да станат известни на 1 септември, се стигна до спиране на поръчката.