26.01.2023 | четвъртък | 23:20

Разработване на нова европейска услуга сигурен DNS

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на електронното управление, представено чрез CERT България, е един от тринайсетте членовете на международния консорциум, който ще разработи новия по-сигурен компонент от Интернет инфраструктурата на ЕСс наименование DNS4EU. В консорциума ще си партнират представители от десет страни-членки на ЕС.

Проектът DNS4EU е част от визията на ЕС за укрепване на цифровата независимост на ЕС и ще се явява като алтернатива на DNS услугите, предлагани от неевропейски технологични гиганти. Основната задача пред Европейската комисия е да разработи проект, който да осигури защитата на данните на потребителите в цифровото пространство на Съюза, като същевременно се придържа към най-високите стандарти за поверителност и сигурност.

Целта на мащабния проект DNS4EU е изграждането на сигурна, съвместима с европейските изисквания за поверителност система DNS, която рекурсивно се интегрира с наличните DNS услуги. Макар и непознати за мнозинството потребители, DNS услугите позволяват сърфирането в мрежата да става чрез имена на домейни, вместо чрез т.нар. IP адреси, представляващи поредици от числа.

Европейската комисия планира да включи над 100 милиона души в новата, базирана в ЕС, DNS Интернет платформа. При разработването на DNS4EU ще се следва концепцията за надграждане на сегашната инфраструктура на телекомуникационния сектор и доставчиците на интернет услуги с нови публично достъпни DNS сървъри. Услугата ще се предлага безплатно на гражданите и институциите, като ще бъдат и предлагани подобрени премиум услуги за сигурност.

На 10 януари 2023 г от 11:00 ще бъде проведена онлайн пресконференция от представители на консорциума, на която ще бъде представен проекта в повече детайли.

За регистрация последвайте този линк: https://whalebone.clickmeeting.com/dns4eu-whalebone-s-press-conference/register

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...